Очаква се сериозна грипна вълна през ноември

  • 13 октомври 2022 10:49

  • 562
  • 1
Очаква се сериозна грипна вълна през ноември
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Няма доказани случаи на грип до момента. Със захлаждането на времето още през ноември вероятно ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има повишение. Пикът ще е през януари или февруари.

Вълната ще продължи до март и април.

Очаквам да е сериозна, защото имунитетът отслабна. Това каза в ефира на "Твоят ден" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Д-р Асен Меджидиев: Ваксинирайте се! Очаква се по-тежка грипна вълна

По думите ѝ има повишение на острите респираторни заболявания, причинени от редица други вируси. "Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е тип А, H3N2, той е включен във ваксината и доминира от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват изведнъж. Има и обща отпадналост с болки по тялото. По същия начин може да се започне и ковид", обясни проф. Христова. 

 

Тя призова към ваксинация. "Не се очаква голяма ковид вълна. Не можем да предвидим дали вирусът няма да мутира отново. Разработва се ваксина за ковид и грип, но няма да е готова за този сезон. Сега в един и същи ден можем да се ваксинираме и за двете. Рисковата група са възрастни над 65 г., също и младежи с хронични заболявания. Намаляват хората, които не са се срещали с вируса. Ковид ще доминира над грипа", смята тя. И допълни, че маската предпазва на 90%.

Десислава Станева
562 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.13 | 11:59

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини