ООН призова за повече мерки за опазване на психичното здраве на работното място

  • 28 септември 2022 16:40

  • 234
  • 1
ООН призова за повече мерки за опазване на психичното здраве на работното място
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Много повече трябва да се направи за опазване на психичното здраве на работното място, призова ООН в два документа с насоки в тази сфера, цитирани от АФП.  

Агенциите на ООН за здравето и за труда публикуваха съвети как най-добре да се предотвратят рисковете за психичното здраве на работното място. В тях също така се предупреждава, че психологическият стрес струва скъпо както на хората, така и на обществото.

Изчислява се, че 12 милиарда работни дни се губят всяка година поради депресия и тревожност, което струва на световната икономика близо един трилион щатски долара, съобщиха Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ).

"Време е да се съсредоточим върху пагубния ефект, който работата може да има върху психичното ни здраве", казва ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в разпространено изявление.

"Благосъстоянието на индивида е достатъчна причина да действаме, но влошеното психично здраве също може да има изтощително въздействие върху представянето и продуктивността на човека."

Здравната агенция на ООН предупреди през юни, че почти един милиард души по света са живели с психично разстройство преди пандемията от КОВИД-19, която много е влошила ситуацията. 

Лечението на депресия у нас - недостъпно и скъпо

Хората в трудоспособна възраст са особено засегнати, като един от шест души страда от психично разстройство във всеки един момент, казват от СЗО.

"Цифрите са тревожни", заяви пред журналисти Манал Ази от МОТ.

Самото работно място често е причина за проблеми с психичното здраве, предупреждават двете агенции.

В новия си доклад, съдържащ 13 насоки за това как да се противодейства на проблема, СЗО подчертава, че вредните или лоши условия на труд, изострените взаимоотношения на работното място и безработицата "могат значително да допринесат за влошаване на психичното здраве или да влошат съществуващите психични състояния".

Работното място може също да засили по-широки проблеми, които влияят негативно върху психичното здраве, като  дискриминация по пол, възраст, етническа принадлежност, сексуална ориентация и увреждане, посочва още СЗО.

Новите насоки включват също мерки за управление на стреса при работниците, включително внимание и физическа активност, допълва БТА.

СЗО и МОТ публикуваха също съвместни съвети и практически стратегии за правителства, работодатели, работници и техните организации за защита на психичното здраве.

"Тъй като хората прекарват голяма част от живота си в работа, безопасната и здравословна среда е от решаващо значение", се казва в изявлението ръководителят на МОТ Гай Райдър.

Последвайте канала на

Весела Найденова
234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.28 | 17:11

1
Трябва си - ето за психическото здраве на путлярата не се грижат много и то направи касапница в Европа.

Добави коментар

Водещи новини