СЗО: Яденето на тази храна причинява рак

  • 19 август 2022 11:30

  • 20413
  • 2
СЗО: Яденето на тази храна причинява рак
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Яденето на една определена храна води до онкологични заболявания. Такива сензационни констатации са публикувани в доклада на Световната здравна организация.

Това става ясно от резултатите от проучване на 22 експерти от 10 страни. 

Според експертите към първата категория канцерогенна опасност спадат продукти като колбаси, салами и шунка. Но необходимо ли е да станете вегетарианеци?

Колко учени от Международната агенция за изследване на рака вече са станали вегетарианци, не се уточнява в доклада на Световната здравна организация.

Британец свалил 127 кг, след като консумирал по 12 сандвича на ден

А непреработеното червено месо - свинско, телешко, агнешко и особено месните продукти от него - колбаси или салами са директен път към среща с онколог, казва д-р Курт Шрайф, цитиран от zdrave.to.

„Това се основава на реални доказателства, че яденето на преработено месо води до рак на дебелото черво", казва той.

„Съществува и риск от рак на панкреаса. И дори само 50 грама порция преработено месо дневно увеличава риска от колоректален рак с почти двадесет процента".

Причината, според експертите на СЗО е глифозатът, съдържащ се в червеното месо. Това е най-широко използваният хербицид в света и всъщност се използва за борба с плевелите.

И въпреки че винаги се е смятало, че този химикал има ниска токсичност, лабораторни наблюдения на същата Агенция за изследване на рака показват: когато се даде определена доза глифозат, се появяват злокачествени тумори при мишки и плъхове. Въпреки това, лекарите смятат, че всичко зависи от дозировката, а също и от изяденото количество.

И все пак любителите на колбаси, могат да въздъхнат с облекчение, защото в състава на много колбаси делът на месото е толкова незначителен, че понякога не могат да го намерят дори в сериозни лаборатории.

Росица Валентинова
20413 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.19 | 12:07

2
ЕЕЕ , В БЪЛГАРИЯ СМЕ СУПЕР , В НАШИТЕ КОЛБАСИ ИЗОБЩО НЯМА МЕСО И ЗА БОГ ДА ПРОСТИ.

2022.08.19 | 12:07

1
ЕЕЕ , В БЪЛГАРИЯ СМЕ СУПЕР , В НАШИТЕ КОЛБАСИ ИЗОБЩО НЯМА МЕСО И ЗА БОГ ДА ПРОСТИ.

Добави коментар

Водещи новини