Обмислят по-кратка карантина за ваксинираните срещу COVID-19

  • 12 август 2022 12:00

  • 1825
  • 17
Обмислят по-кратка карантина за ваксинираните срещу COVID-19
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ваксинираните (срещу COVID-19) да получат по-кратък период на изолация, заяви служебният министър на здравеопазването Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в на пресконференция във ведомството, на която той представи своя екип, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32357

Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. Държавите, които намалиха карантината, имат над 70 процента ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента, каза министър Меджидиев.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министър Меджидиев каза, че във вторник ще се събере експертен съвет към Министерството на здравеопзването, на който ще се реши този въпрос. В този щаб участват специалистите доц. Ангел Кунчев, проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, д-р Данчо Пенчев, представители на експертните съвети по имунопрофилактика и вирусология. Министърът каза, че много залага на експертния съвет и той ще се събира поне веднъж седмично, като целта е да има безопасност и да няма "мега мерки", които, по думите му, не са нужни.

Налични ваксини има, гарантираме, че те са в срок на годност, а тези, които са извън годност, се наблюдава да няма никаква възможност да бъдат приложени, посочи министър Меджидиев. Затова и през последните десетина дни ваксинацията се е увеличила, допълни той. 

Министърът съобщи, че са осигурени безплатни антигенни тестове, които ще се прилагат чрез мобилни групи. Чрез електронно направление всеки общопрактикуващ лекар ще може да назначи безплатен тест за пациент, за когото прецени, че има нужда. Така ще има по-реална картина за хората, носители на коронавируса, за да има по-бърза и по-адекватна реакция. По отношение на ваксинацията предстои да се вземе решение на Надзорен съвет на Здравната каса закритите имунизационни кабинети да могат да работят отново, което ще повиши ваксинационната активност сред хората.

Министърът обяви още, че от следващата седмица ще започнат проверки в болниците в страната. 

Що се отнася до приоритетите, министър Меджидиев каза, че кратките цели в областта на здравеопазването са справянето с ковид ситуацията и подготовката на здравната система, ако се наложи в следващите месеци да поемем по-тежка вълна. Още първите три-четири дни подсигурихме достатъчен брой интензивни легла при евентуална тежка ситуация. Взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове, което вече е направено, каза министърът. Следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства за защитни облекла за хора, работещи с ковид. Министърът каза, че мобилни групи правят безплатни антигенни тестове в отдалечени и труднодостъпни региони на 17 области на страната.

Здравното министерство пуска безплатни антигенни тестове за COVID-19

Министърът обяви още, че от понеделник ще започне дейност работна група за изготвяне на проект и после на наредба за остойностяване на лекарския труд.

Друг приоритет в работата на служебното здравно министерство е превенцията и профилактиката в детското здравеопазване.

Министърът представи и екипът си от заместник-министри. Това са:

д-р Александър Златанов

д-р Тома Томов 

д-р Лидия Чорбанова

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1825 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.12 | 12:13

1
Ето ви накратко основните образователни приоритети на Бай ви Гюро: 1. Да се спре незабавно насилственото тровене/ваксиниране/убиване на българските ученици и деца. Тези, които въведоха ваксинирането, да се изпратят доживотно в затвор. 2. Да се забрани със закон сатанистката идеология, налагана в българските училища, и всякакви трансджендърски-педофилски практики. Тези, които въведоха тези античовешки идеологии, да се изпратят доживотно в затвор. 3. Да се забранят със закон измислиците за азиатски произход на българския народ. Всички учебници по история, литература и обществознание да се извземат. Да се назначат млади учени, независими, които да напишат учебници по истинска българска история и литература. 4. Да се разпуснат със закон масонските организации БАН, всички настоящи университети и местните областни просветни дирекции.. Досегашните ръководства на тези анти-български организации да се изпратят доживотно в затвор. Да се назначат нови състави от млади и независими учени и мениджъри. Гарантирам ви, че до 5 години след изпълнението на тези образователни приоритети Българското образование ще е отново сред най-добрите в Европа! Помнете какво ви казва Умник Гюро, ако искате да сте хора!

2022.08.12 | 12:29

2
Стига оповестявахте,какво някой ,който не маже да мисли бил измислил.....ДОСТАТЪЧНО!!!!
Име

2022.08.12 | 12:30

3
Само ваксинираните хора да бъдат на карантина заради тях и нормалните хора страдат всички ваксинирани на карантина точка по въпроса стигасте

2022.08.12 | 12:48

4
Хахахахахахаха, идиоти сър! В БГ васкинираните реално са 10 % от всички със сертификати
някой си

2022.08.12 | 12:54

5
нещо по - умно не можахте ли да измислите или само ваксини ваксини , ами не искаме не искаме и това е
до кукундрел

2022.08.12 | 16:30

16
няма да ти давам обяснения , но все още съм жив КОВИДЯСЪЛ ТЪПАНАР
Кукундрел

2022.08.12 | 16:16

14
odi mri kat ne isk6 be
***

2022.08.12 | 13:06

6
Ама нали са ваксинирани тогава защо се разболяват
Аз

2022.08.12 | 13:58

7
Каква е разликата между ваксиниран и преболедувал? А, парите .....
Кукундрел

2022.08.12 | 16:18

15
kwa e razlikata mejdu umrel i waksiniran? Waksinata.Aide u lewo

2022.08.12 | 13:59

8
Министъра има власт над болници, аптеки и дрогерии. Всички други разпоредби са незаконни и без стойност.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини