Жена с COVID-19 обиколи 4 болници, докато бъде хоспитализирана

  • 09 август 2022 09:09

  • 1337
  • 10
Жена с COVID-19 обиколи 4 болници, докато бъде хоспитализирана
© gettyimages

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. Потърсиха ни близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от смъртта, заради получени откази за прием в различни болници в София, информира Нова телевизия.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 965

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се чувства добре. Жената в този момент се намира в Правец. Викат линейка, направен й е тест за COVID-19, който е положителен. Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини, има и бустерна доза. Свързват се с личния лекар на Надя, който назначава домашно лечение. Няколко дни по-късно, на 25 юли, отново й прилошава, отново е повикана линейка. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от спешния център в Правец насочват близките към специалист в София. На 26 юли семейството отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който отново е положителен. „Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха за NOVA, че към онзи момент не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор. С дата 28 юли в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор. „Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

16 души загубиха битка с COVID-19 за денонощие у нас

От „Спешна помощ” в София заявиха, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха за NOVA, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен. „Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир. От Инфекциозна болница отказаха коментар за NOVA. В документите, които Красимир ни предостави, пише, че пациентът се насочва към многопрофилна болница с интензивен сектор.

„В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров. След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

Последната заповед на министъра е от 7 юли и гласи следното:

Лечението на пациентите с установена коронавирусна инфекция задължително трябва да бъде извършвано в условията на изолация, а в лечебните заведения за болнична помощ трябва да има създадени обособени места, тъй като заболяването протича по различен начин при отделните пациенти и засяга различни органи и системи, поради което лечението му не попада в обхвата само на една медицинска специалност (инфекциозни болести).

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че ще бъде извършена проверка във връзка с отказ на лечебни заведения да приемат пациент с COVID-19.

Калина Христова
1337 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.08.09 | 10:04

4
болниците са празни! важното е, че трябва да се носят маски! БГ лечение, дами и господа!
insolence

2022.08.09 | 17:03

10
Болниците са празни, но отмениха 1000 лв. за Covid пътеката. Това е разковничето.
Умник Гюро

2022.08.09 | 14:42

8
Ето какво печелите, ако се отровите/ваксинирате: шанс да умрете веднага от тромбози и инфаркти; мутирали ДНК клетки, които започват да произвеждат шипов протеин; разбита имунна система и органи вследствие на действието на шиповия протеин; предаване на мутациите и уврежданията на бъдещите поколения чрез генетично унаследяване; бавна и мъчителна смърт от всякакви болести заради разбитата ви имунна система. Вие, Дами и Господа, де факто развивате СПИН без да ви го казват. Затова, ако огледате внимателно ваксинираните, ще забележите физически деформации по лицата им и непрекъснатото им боледуване от нещо. Отровите/ваксините в тялото им никога не спират да действат, докато не пукнат. Хайде сега, отивайте и се ваксинирайте, ако ви стиска.
insolence

2022.08.09 | 17:01

9
Ало, умнико Гюро! Ти и без да си ваксиниран имаш сериозни психически отклонения.

2022.08.09 | 09:41

1
така става, когато близките се мъчат да натикат непременно в болница
Доктор

2022.08.09 | 11:38

7
С каква диагноза трябва да се хоспитализира? Не разбираме от написаното.

2022.08.09 | 10:03

3
тъпанар!

2022.08.09 | 11:26

6
Докторите нямат лапачка затова нея искат,научихасе да лапат и сега се дърпат.
Stamatis

2022.08.09 | 10:06

5
При относително слаба заболеваемост и при прибързано закриване на ковид отделения в края на май, ето какво става! Милсете си какво ще стане към края на годината, когато заболеваемостта скочи до тавана!
Полицейско-циганско-жидовско ИГО

2022.08.09 | 09:53

2
+ Дигитална медицина намат етичен кодекс.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини