Проф. Найденски( БАН) разкри кога ковид е опасен и защо да се ваксинираме през есента

  • 03 август 2022 09:19

  • 955
  • 5
Проф. Найденски( БАН) разкри кога ковид е опасен и защо да се ваксинираме през есента
© Bulgaria ON AIR
Слушай новината Слушай новината

"Не трябва да забравяме, че ние сме в условия на пандемия и въпреки че вирусът дава индикации за едно по-широко разпространение, но по-слаба инфекциозност, ние трябва да взимаме мерки срещу разпространението. Винаги има чувствителни хора, които биха могли да се заразят и да боледуват тежко или фатално. Аз не очаквам, че ще стигнем до локдаун, но наша е отговорността да спазваме всички мерки" каза проф. Христо Найденски от Института по микробилогия към БАН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32372

Той поясни, че се търпят огромни икономически загуби от периода в карантина. Според него пандемията няма да отмине изведнъж, тя постепенно ще утихва, но ще напомня за себе си.

Гостът смята, че една седмица е достатъчна за карантина и за ограничаване достъпа на хората до обществени места.

"Мерките трябва да бъдат в отделните огнища на инфекцията, защото това е бъдещето и естественият ход на развитие на инфекцията. Тя ще се ограничава и ще заема отделни територии от страната. Там ще трябва да се взимат адекватни мерки, защото няма смисъл цялата страна да се слага под карантина", обясни проф. Найденски пред Bulgaria ON AIR.

Нови COVID мерки в София

По думите му появяването на вирус, който да бъде по-слабо вирулентен, но по-инфекциозен, е добър сигнал, тоест той ще се разпространява по-широко, но ще протича по-леко и няма да дава натиск върху здравната система.

Той добави, че вирусът върви към ендемичен характер, а СЗО вероятно в края на годината ще отмени пандемията. Гостът поясни, че вирусът циркулира целогодишно, проблемът е, когато той навлезе в обществото с комбинация с грипа.

Проф. Найденски отбеляза, че не са изключени нови варианти, защото геномът на вируса е много пластичен. 

С настъпване на зимата и евентуална грипна вълна, тогава може да има натоварване на болниците. Винаги е полезно поставянето на една бустерна доза, защото тя реактивира имунната система и създава нови антитела. Моето мнение е, че когато има предстоящ зимен сезон и възможност за коинфекция, тогава организмът трябва да бъде подготвен и имунизиран срещу Ковид-19 и грип. Ваксините трябва да се адаптират към новите варианти и да се променят схемите на ваксиниране. Адаптираните ваксини ще бъдат по-ефективни през предстоящия зимен сезон, когато организмът е много по-предразположен към инфекция", посъветва гостът. 

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
955 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
₺CEBДAЛИHA APHAУДOBA₺

2022.08.03 | 15:07

5
.¸¸¸.††††††¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸.Боко-Българоубиецо oт ceлo Xepakoвo, ДAЙ БOЖЕ ГPЪМ ДA ТE YДAPИ изрод гнyceн. ..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…✞Амин✞...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸. .¸¸¸.††††††.¸¸¸.ГРОБОВЕ и КОВЧЕЗИ за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ: Бойко Методиев Борисов, Kpacимиp Дoнчeв Kapakaчaнoв, Цвeтaн Цвeтaнoв, Coлoмoн Пacи, Пeтъp Mockoв, Костадин Костадинов, Олга Сотирова, Стойчо Кацаров, Ангел Кунчев, Радан Кънев, Николай Василев, Димитъp Пeтpoв, Тодор Кантарджиев, Христо Хинков, Гeopги Mиxaйлoв, Красимир Гигов, Богдан Петрунов, Oгнян Kyнчeв, Пeнka Пeтpoвa, Николай Витанов, Радостина Александрова, Трифон Вълков, Cтeлa Дeнчeвa, Димитър Петров, Николай Габровски, Мира Кожухарова, Ивo Пeтpoв, Мария Стаевска, Георги Момеков, Любомира Гломб, Костадин Ангелов, Paдka Apгиpoвa, Mиpocлaв Ceвлиeвckи, Гepгaнa Hиkoлoвa, Лъчезар Томов. ¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸
Автор

2022.08.03 | 10:15

1
Професоре, на колко си години. Не мислиш ли, че е време за почивка.

2022.08.03 | 13:13

4
на дървото
тук съм за малко

2022.08.03 | 11:24

2
ще почива , дълго време ще почива..............
Умник Гюро

2022.08.03 | 12:40

3
Умиращите в България се записват като "умрели от Ковид": без аутопсия и анализ за причините за смърт. Защото за всеки "умрял от Ковид" болниците получават десетки хиляди левове премии от здравния бюджет и световните фондове на Гейтс и Рокфелер. Сатанистите плащат само за "умрели от Ковид". Ето как пандемията се разраства на хартия и болничните администрации правят хубав бизнес с "умрели души".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини