Спад на новите случаи на "треска" в Северна Корея

  • 22 май 2022 07:31

  • 851
  • 0
Спад на новите случаи на "треска" в Северна Корея
© Pixabay

За първи път от почти 10 дни новите случаи на "треска" в Северна Корея спаднаха под 200 000, съобщиха днес държавни медии, отбелязвайки "положителна тенденция", след като бяха взети мерки за овладяване на първата призната вълна на коронавируса в страната, предаде Ройтерс.

Вълната от COVID-19, обявена на 12 май, породи опасения заради липсата на ваксини, лошата медицинска инфраструктура и потенциална продоволствена криза в страната с население 25 милиона души.

Северна Корея отказа повечето предложения за чуждестранна помощ, затвори границите си и не позволява независима проверка на официалните данни.

Очевидно при дефицита на тестове за COVID-19 Пхенян не е потвърдил истинския брой на заразените.

Вместо това здравните власти отчитат броя на хората със симптоми на треска, което прави трудно да се оцени мащабът на вълната на коронавируса, казват експерти.

За повече от 186 090 нови случая със симптоми на треска и за още един починал, съобщи днес официалната телеграфна агенция КЦТА.

Пети пореден ден: 200 000 нови случая на хора с треска в Северна Корея

Повече от от 2 милиона души от общо 2,5 милиона случая са се излекували, съобщи агенцията. Официалният брой на починалите е 67.

"Сегашната ситуация с разпространението на коронавируса в Корейската народнодемократична република сочи положителна тенденция на преход от рязък ръст в началото на епидемията към спад, след като епидемията беше овладяна", пише КЦТА.

Антиковидните ограничения може да играят роля в липсата на отговор от страна на Северна Корея на предложенията за преговори, каза днес високопоставен американски служител само ден след като президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е предложил ваксини на Пхенян.

Виолета Симеонова
851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини