Factcheck: Не е вярно, че случаите на СПИН в Бургас са се удвоили заради украинските бежанци

  • 13 май 2022 14:15

  • 1581
  • 0
Factcheck: Не е вярно, че случаите на СПИН в Бургас са се удвоили заради украинските бежанци
© Factcheck Bulgaria
Слушай новината Слушай новината

Твърдението, че в Бургас има двойно увеличение на случаите на СПИН заради засиления бежански поток от Украйна не е вярно, сочи проверка на Factcheck Bulgaria. 

Първоизточник на твърденията за “удвояване на случаите на СПИН” в града заради бежанците от Украйна е публикация на сайта zona35.eu. Съобщението от няколко реда се позовава на предполагаеми “данни” на “болницата в Бургас”, без да се конкретизира кое е лечебното заведение. Информацията е споделена в няколко Фейсбук групи с имена като: „Подкрепа за Путин срещу САЩ“, „С Русия завинаги“, „НОСЯ БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО СИ“ и други. Всички те имат общо 243 033 последователи. 

„Данни показват, че това се е случило в последното тримесечие, точно след началото на войната в Украйна и наплива на украинки към България!“, пише в публикацията. 

Factcheck.bg се свърза с университетската болница в Бургас, откъдето съобщиха, че не е налице увеличен брой диагностицирани и лекувани пациенти, които са носители на ХИВ/СПИН, както и че „никой от болницата не е предоставял такива данни“ на сайта zona35.eu. „Не само, че няма двойно увеличение на случаите на СПИН, а нямаме нито един пациент – украински гражданин, който да е търсил помощ или лечение по повод на тази диагноза“, казаха от пресцентъра на лечебното заведение.

От РЗИ-Бургас потвърдиха за Factcheck.bg, че от началото на 2022 г. „няма съобщени и регистрирани случаи на СПИН, изследвани в УМБАЛ Бургас“. 

Четете целия материал ТУК

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини