Гърция потвърди три случая на новия хепатит

  • 13 май 2022 10:06

  • 308
  • 0
Гърция потвърди три случая на новия хепатит
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Националната здравна организация на Гърция в четвъртък вечерта потвърди три случая на новия остър хепатит с неизвестен произход при деца, които отговарят на критериите, определени от Световната здравна организация, пише гръцкият вестник Катимерини.

Два от случаите, при 14-месечно и 10-годишно дете , са имали симптоми на коремна болка, повръщане и треска, като лабораторните изследвания са показали значително повишаване на чернодробните ензими (трансаминази > 500 IU/ml).

Друго 18-месечно бебе е било асимптоматично с нива на трансаминазите, повишени до 500 IU/ml. Общият брой на случаите в световен мащаб е изключително нисък. Към днешна дата са съобщени около 300 случая, от които 163 са докладвани от Обединеното кралство.

Въпреки че се добавят нови държави със съмнителни случаи, броят на случаите по страни изглежда не се увеличава, което предполага, че разпространението е ограничено.

СЗО е установила 348 случая на хепатит с неизвестен произход

Припомняме, че у нас бе съобщено за един съмнителен случай от здравния министър проф. Асена Сербезова, но в последствие тази диагноза беше отхвърлена от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Калина Христова
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини