Грип и ОРЗ удариха Благоевград, от 18 март е обявена епидемична обстановка

  • 17 март 2022 11:08

  • 4933
  • 3
Грип и ОРЗ удариха Благоевград, от 18 март е обявена епидемична обстановка
© Novini.bg

Във връзка с рязкото повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип, считано от 18 март, петък, на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка, съобщиха от МЗ.

С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Опасен вирус с повръщане и припадъци върлува в Пловдив

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4933 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.17 | 12:11

3
я грипът възкръсна, след 2 години клинична смърт

2022.03.17 | 11:28

1
абе вие нормални ли сте? заради грип ще страдат хората, които имат нужда от операция, няма да се провеждат детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца! е това ако не си е геноцид в действие, нямам думи!

2022.03.17 | 11:44

2
Медицински фашизъм в услуга на глобалистките давоски интереси за световна тирания

Добави коментар

Водещи новини