Д-р Симидчиев: Бежанците могат да получат видеоконсултации с различни здравни специалисти

  • 15 март 2022 09:16

  • 871
  • 4
Д-р Симидчиев: Бежанците могат да получат видеоконсултации с различни здравни специалисти
© Bulphoto/архив

„Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента около 80 000 души са влезли в България, като някои от тях са продължили нататък. Но половината от тях са останали тук“, каза в „Тази сутрин“ д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната, зам.-председател на здравната комисия в НС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13579

По думите му най-голямата бежанска вълна преди това е била през 2013 г., когато обаче бе по-малко от половината на това, което се случва сега.

Той информира, че има сайт на четири езика – украински, руски, английски и български, където информацията е добре структурирана. Там медицинската помощ може да се осъществи чрез телеконсултации. Човек влиза и организира видеоконсултация с различни специалисти. Нужен е обаче предварително записан час, което отново става онлайн.

„Консултативната помощ се прави доброволно от лекарите, напълно безплатно. Съответно телеконсултациите са безплатни. Не така стои обаче въпросът със скъпоструващите лечения – хора с онкологични и автоимунни заболявания. Нужно е повече време на законодателя“, обясни Симидчиев.

Днес в Министерството на здравеопазването заедно със здравната комисия на НС ще има голяма среща, на която ще се обсъдят какви законодателни промени са необходими, за да може украинците да получат здравна помощ.

На въпрос кога украинските деца ще могат да тръгнат на училище в България, Симидчиев обясни, че имунизационният календар в Украйна е по-различен.

Наши депутати с мисия в Молдова и в Украйна, Ивайло Мирчев разказа повече за нея

"Ако има повече такива деца, може да се създаде епидемична обстановка. Работи се активно върху това как да адаптираме максимално бързо ваксинационното покритие, така че децата безопасно да влязат в училище", обясни зам.-председателят на здравната комисия в НС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
871 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ганев

2022.03.15 | 15:44

4
Симидчиев до там ли я докарахте че дори си вярвате.... Консултации и то видео....пълни глупости ....Да се чуди и мае човек на ЕЛЕМЕНТАРИЗМА ви. Прогнила кастова система - това е истината
Иванов

2022.03.15 | 10:42

3
Симидчиев запомни няколко златни правила 1. В света няма случай НЯКОЙ да е излекуван с консултации. 2. Самия факт ВИДЕОКОНСУБТАЦИИ - говори ясно - знаеш ли колко елементаризъм има в тази система 3. Няма ли техниска здравеопазване НЯМА. 4. Всички изследвания ги прави ТЕХНИКАТА а вие сте едни оператори на машини 5. Манията ви за величие е огромна- не са малко хората с болни амбици... 6. Знаеш ли че в тази държава има излишни над 100 болници... 7. Над 70 % от вас вършат ЕЛЕМЕНТАРНИ неща и това е факт...
БайГан

2022.03.15 | 10:34

2
Докторе от 3 месеца чакам твоя колежка и моя лична лекарка да ми върне обаждане на 3 позвънявания ,добре че ставаше въпрос за ваксина от прочутата ви пропаганда ,за мой късмет не съм ВАКСИНИРАН а си плащам здравните от както сте ги въвели .дано не ми се наложи да ви ползвам услугите .мислете за народа си щото като чуя,, лекар,, си мисля за майка му

2022.03.15 | 09:37

1
А е ве,писна ми вече от славните победи на тея и онея и от квичащи пострадали по всички новини,тея па все едно са пред Москва със славната си насрана армия,егати манипулацията,разбира се че като дават квичащи по цял ден и хората ще им съчувстват,колко войни има в момента па нищо не дават,там пострадалите да не играят и танцуват върху руините и яко скари може би.Писна ми и от лицемерните помагащи,всички се юрнаха да ги спасяват,то болниците щели да ги лекуват безплатно,то държава плаща да стояли в скъпи хотели,то църкви и манастири взеха да ги приемат,то кво ли не,тея работи ги нямаше за българските пенсионери и работещи бедни и безработни ги карат яки цифри да плащат по болниците,колко народ измря по стълбите,да не говорим ,че български деца умираха без лечение,не спасяваме собствения си народ обаче на кирливите блядове ще осигуряваме лукс и лечение,а е да си ходят обратно блядките.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини