Почина човекът, на който присадиха сърце от прасе

  • 09 март 2022 17:59

  • 16527
  • 1
Почина човекът, на който присадиха сърце от прасе
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Първият човек с присадено ГМО-сърце от прасе почина. Дейвид Бенет, който страдаше от сърдечно заболяване, живея два месеца след операцията.

Лекарите съобщиха, че няколко седмици състоянието му било стабилно, но рязко се влошило преди няколко дни, предаде БНТ.

Присадиха ГМО – сърце от прасе на човек

Трансплантацията беше извършена в Кардиологичното отделение към Университета в Мериленд и първоначално беше смятана за успешна, защото организмът не отхвърли сърцето веднага. Бенет е знаел рисковете от трансплантацията, но вярвал, че с операцията ще бъде постигнат пробив в медицината.

Доктор Бартли П. Грифит сподели думите, които Дейвид Бенет му казал преди операцията: "Каза ми две неща: "Не искам да умирам и ако го направя, вероятно ще научите нещо, с което да помогнете на други хора!".

Трансплантиране на органи от прасе, като бъбреци вече са правени. При сърцето, обаче, е по-сложно заради три гена, които пречат човешкият организъм да приеме органа. След години опити и изследвания, учените от Мериленд успели да блокират тези гени.

Всеки ден само в Съединените щати 17 души умират в очакване да им бъде направена трансплантация. А тези, които чакат там за донори са над 100 000 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Металург

2022.03.09 | 18:17

1
А на Простия Киро му присадиха мозъка на същото прасе и още е жив.

Добави коментар

Водещи новини