Почина Антоанета Приматарова

  • 16 март 2022 17:13

  • 16682
  • 0
Почина Антоанета Приматарова
© Pixabay

Почина Антоанета Приматарова, съобщи Центърът за либерални стратегии (ЦЛС) на страницата си във "Фейсбук".

Приматарова беше дългогодишен програмен директор в ЦЛС.

Почина звезда от "Стар трек"

"Днес ни напусна нашата Тони. Две десетилетия споделяхме тревоги и радости за пътя и мястото на България в ЕС, разчитахме на нейната дипломатичност и финес, откривахме вълшебството на езика и детската литература, чара на модерното изкуство и крехката естетика на стъклото. Ужасно ни липсва", написаха от ЦЛС.

Тя е родена през 1954 г. в София. Работила е в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1993 г. е назначена за посланик на България в Швеция.

От 1999 до 2001 г. Приматарова беше посланик на България към Европейския съюз и заместник главен преговарящ на България за присъединяването към Общността от 2000 до 2001 г.

Като програмен директор в ЦЛС (от 2002 г.) и лектор към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи (от 2004 г.) продължава да се занимава с въпроси на европейската интеграция (общата външна политика и политика на сигурност, процеса на разширяване на ЕС, дискусиите около бъдещето на Европа и Европейската конституция), по които има български и международни публикации.

Носител е на наградата на Съюза на преводачите в България, на фондация "Артур Лундквист" за превод и разпространяване на шведската литература и култура в България (многократно през 1980-те и 1990-те години) и на почетен знак "Лаврова клонка" на Министерство на външните работи (2001 г.).Опелото ще е в събота (19 март) от 12 часа в църквата "Света София".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини