Изследване: Ваксините срещу COVID-19 са безопасни за хора с ревматични заболявания

  • 03 февруари 2022 10:32

  • 722
  • 1
Изследване: Ваксините срещу COVID-19 са безопасни за хора с ревматични заболявания
©

Ваксините срещу Ковид-19 изглеждат безопасни за хора, които страдат от ревматични и мускулно-скелетни заболявания, сочат данни от британско изследване, цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Проучването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж установи, че при по-малко от пет процента от пациентите има вероятност симптомите на болестта внезапно да се влошат при поставяне на препарат срещу новия коронавирус.

Заключенията са на базата на резултати от анализи на 5121 души от 30 държави по света. Средната възраст на участниците е била 72 години, като повечето от тях са били жени. Много от доброволците са страдали от възпаления на ставите, заболявания на съединителната тъкан или васкулит. Те са получавали различни комбинации от антиревматични лекарства, за потискане на имунната система и други препарати.

Сериозно изостряне на сиптомите е отчетено при по-малко от един процент от пациентите след поставянето на ваксина за Ковид-19, установиха британските учени. Като цяло те най-често се появявт при хора в активна фаза на заболяването.

"Важно е да се отбележи, че изострянето на симтомите може да възникне като част от ... заболяване и наблюдаваните проценти на пристъп ще бъдат съвместими с естествения ход на заболяването, а не задължително причинени от ваксини срещу SARS-CoV-2", обяснява д-р Педро Мачадо от лондонския Юнивърсити колидж.

На повечето от доброволците (70%) е поставена ваксината на "Пфайзер/Бионтех", дози от препарата на "АстраЗенека" са получили 17% от участниците и от този на "Модерна" - 8%.

"Констатациите ни трябва да успокоят ревматолозите, други здравни специалисти и ваксинираните, насърчавайки доверието в безопасността на препаратите срещу Ковид-19 при хора с възпалителни ревматични болести", казва доктор Мачадо.

Изследването е публикувано в специализираното издание "Аналс ъв дъ рюматик дизийзис", допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.03 | 10:54

1
И вие от къде ги знаете тея работи,колко години са продължили изследванията в кой институти и колко човека участват в тестовете,а то те изглеждали безопасни според някого,който бил направил проучване,аааааа ясно,веднага ни убедихте колко са безопасни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини