Проф. Витанов: Омикронът тръгва да се спъва, не му помагайте да си върши работата

  • 28 януари 2022 15:09

  • 21893
  • 3
Проф. Витанов: Омикронът тръгва да се спъва, не му помагайте да си върши работата
© gettyimages

Вероятността за супер пожар намалява. Обществената система се движи далеч от областта на супер пожара. Движението е съгласно контролните разчети, а те са контролно число - 15 000 регистрирани случая на ден и че няма образно казано горивен материал, стараната да изкара повече от 2-3 дни над тази стойност. Това написа във Фейсбук математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

"Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на тази вълна се очаква да бъде през първата половина на февруари, а през втората половина да тръгнем надолу", припомни той.

Ето за какво още предупреди математикът.

"Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 28 януари 2022 г.

Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Ако следите прогнозата за 5 дни напред (написана е на картата) ще се ориентирате добре какво има да става. Вчера, съвсем според очакванията, Регион 4 влезе в червената зона. Регион 2 не влезе, защото Плевен не падна и остана в жълтата зона. Днес обаче се очаква и Регион 2 да влезе в червената зона и това с голяма вероятност ще го видите на картата утре.

Остава в жълто Регион 3 около Варна. Самата Варна не е много добре, но областите покрай нея са с ниска заболеваемост и това ще държи този регион в жълтата зона за следващите 5 дни (което не е малко).

Някои юрдечета са толкова недоволни от моите прогнози, че високо крякат защо не съм предсказвал числата от тотото. Юрдечета мои, хабер си нямате от тая работа. За да предскажеш един процес, трябва да има детерминизъм в него. Ако няма - не може да се предскаже. Такъв е случаят с числата от тотото - няма датерминизъм там (ако тегленето е честно). Друга е стратегията за печалба от тотото, но тя на юрдечета не се казва.

Знаете, че текущите действия за борба с Омикрона имат 3 цели: да няма супер пожар, да не се напълнят болниците и да не се стигне до тотален локдаун за страната. Да няма супер пожар, значи регистрираните случаи да останат под 25 000 на ден. Защо така? В момента нерегистрираните случаи са около 2-2.5 пъти повече от регистрираните. Не са вече 4 пъти повече, онова беше докато тестовете бяха по 20-на хиляди на ден. Вземаме апокалиптичните прогнози на моите колеги - например 60 000 на ден. Допускаме, че са говорили за общия брой случаи, не само за регистрираните (което е съмнително като върнете лентите и слушате съответните интервюта, но да допуснем, че е така). Делите на 2.5 и получавате 24 000. Закръгляме на 25 000 регистрирани случая, че по-лесно се помни и това ни е критерия за супер пожар. Незапълване на болниците - това значи запълнеността да е под 80% от максимално възможният им капацитет, които е известен. Накрая - да няма тотален локдаун за страната. Това го наблюдавате има ли го, няма ли го, всеки ден го наблюдавате.

Така тия три цели задават желаната траектория на голямата по размер социална система на България по време на Омикрон вълната. Тя е желана, но как се държи една огромна система на желаната траектория. Отговорът го има в дебелите книги по математика и в най-началните от тях ще срещнете фразата контрол на хаоса. Как става? С малки тласъци (подходящи по време и място мерки насочвате системата в басейна на привличане на желания атрактор - тоест към ситуацията, описана с горните 3 благоприятни неща). За целта ви трябва план, за да могат контролиращите държавни институции да могат да извършват контрола на траекторията на системата. Това е сухата теория, но я го организирайте на практика в държава, в която част от населението е доста инато. Трябва да имате подходящо разработена система от индикатори която да ви казва къде е системата и накъде ще отиде, за да може да реагирате на време и да не изтървете ситуацията. И не на последно място, трябва да имате някой, който да е наясно с всичкото това и още други хора с достатъчно власт, които да имат интерес всичко това да се случи.

За късмет, всичките предпоставки от по-горе ги имаме в България. Засега системата върви по зададената траектория. Писах ви вече, имам колеги, които ме мразят ужасно много (двуличници са ми те, да видите само как хубаво ми се усмихват, като говорят с мен) и които с пяна на уста наблюдават как системата върви по контролираната траектория, зададена от горните три цели. С пяна на уста, защото ако системата продължи да върви по контролираната траектория, докато се премине пика на вълната и започне спад, ще имат насреща си Витанов, който не само може да плува из Банаховите пространства, на има и голям практически опит как българското общество може да бъде движено в предварително зададена област на фазовото пространство дори в условията на демократичен режим на функциониране. Няма да има математик в цялата българска история, който да е допринасял за това и предварително да го е обявил. Така, че те стискат палци и се надяват нещата да се провалят. О, как се надяват, само да знаете. Ще видим какво ще стане. Но дори това, което вече е постигнато - вървим към пика на вълната, а системата още не е излязла от зададената траектория, показва, че да се направи такова нещо е възможно.

Базовото репродуктивно число днес е 1.22. Пак е под 1.3. Вероятността за супер пожар намалява. Обществената система се движи далеч от областта на супер пожара. Движението е съгласно контролните разчети, а те са контролно число - 15 000 регистрирани случая на ден и че няма образно казано горивен материал, стараната да изкара повече от 2-3 дни над тази стойност. Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на тази вълна се очаква да бъде през първата половина на февруари, а през втората половина да тръгнем надолу.

Ноември, декември, януари - три месеца и мърдане няма - такава беше прогнозата и тя беше широко обявена.

Запълването на болниците. Мисля, че вече е ясно - анализът на движението на социалната система е мултифакторен и запълването на болниците е много важен, но не единствен фактор, който се следи. Засега проблеми с леглата няма - огромната българска социална система се движи далеч от областта във фазовото пространство, където състоянието е - препълнени болници. Няма такова нещо. Отделно се следи състоянието на медицинския персонал.

Тоталният лакдаун. Писах ви - ако Витанов е прав, че няма да има супер пожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната.

Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството.

Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица - ще видите как броя на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще почне да се спъва по пътя на растежа.

Гледат се много параметри и си има допустими области на стойностите им. България като общество и държава никак не е малка система и не е лесно да се държат параметрите в допустимите области. Много внимателно насочване трябва тук, което засега се удава. Ето, практически се реализира и върви много добре засега. И вие може много да помогнете. Как - Омикронът тръгва да се спъва, не му помагайте да си върши работата. Пазете се!

И тъй - мисля, че целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун. Това е зададената траектория на системата и тя засега върви по нея. Помогнете и, в интерес на всички ни е това да остане така. Смъртността се очаква да е около 1% и даже по-малко.

Много е пак, съгласен съм, но тя е пропорционална на ината на населението, а той е пропорционален на идейките, които разно гурута вкараха в главите на част от хората за да подценят опасността. Смеехте се преди доста време, когато ви казах, че ще надминем 1 милион регистрирани случаи и 33 500 регистрирани починали. След баснята за юрдеците и крокодила съм ви нагласил баснята за шамандурите, на които морето им изглеждало плоско и безкрайно.

Накрая: пазете се, бъдете здрави, не се лъжете.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и супер пожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко усилия можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи. Всеки от вас участва в насочването на огромния кораб на социалната система на България. Можем да вземем завоя без да се набием в скалите на Камен бряг. Да го направим. Виждате, че става. Можем да го направим. Пък после разправяйте на деца и внуци, как сте минали през най-тежката вълна без да напълните болниците и без тотален локдаун".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
21893 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
витанов витанов

2022.01.30 | 09:36

3
ще те спъна , ама отзаде
Анти-ковидфашизъм

2022.01.28 | 23:07

2
Намалява щото спряха да се ваксинират
Майтапчи Йово

2022.01.28 | 16:45

1
Витане, Нострадамусе, не разбрах... детерминизъм ли ти трябва за числата от Тото-то или... дАтерминизъм:)))?!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини