Затягат противоепидемичните мерки в Габрово, заради повишената заболеваемост от COVID-19

  • 19 януари 2022 18:46

  • 503
  • 0
Затягат противоепидемичните мерки в Габрово, заради повишената заболеваемост от COVID-19
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Противоепидемичните мерки в Габровска област се затягат, заради повишената заболеваемост от COVID-19 през последните дни. Обстановката е усложнена, има рекорден брой заболели, починалите от заразата се увеличават. Вече има доказани и три случая на Омикрон в областта, изпратихме проби на случаен принцип на 10 януари и три от тях са се оказали положителни. Това каза за БТА д-р Николай Пенчоков, директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31538

Той отправи апел към гражданите в областта да спазват стриктно противоепидемичните мерки, да избягват места, където се струпват много хора, а възрастните поне през следващите две седмици да останат вкъщи, тъй като епидемичната прогноза не е добра. По думите на д-р Пенчоков, ще има засилени проверки на заведенията и ресторантите, където се сервира храна, в аптеките, нощните заведения, градския и междуградския транспорт, на местата за пазари и тържища, в големите търговски вериги.

Със заповед на д-р Пенчоков от утре, 20 януари, се преустановява плановият прием и плановите операции в лечебните и медицинските заведения на територията на област Габрово. Мярката се налага заради изключително високия брой на заболели от COVID-19 и навлизането на региона в много висока фаза на разпространение на вируса. Днес се е състояло и заседание на Областния кризисен щаб, където са посочени последните данни от развитието на епидемията в региона.

Към днешна дата, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е община Габрово с 811 диагностицирани души. Следва община Трявна със 109 диагностицирани и заболеваемост 1113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души диагностицирани и заболеваемост 742 на 100 000 души население, а в община Дряново са диагностицирани 57 души заболели и 664,8 души заболеваемост на 100 000 души население, посочват от РЗИ. Справката на инспекцията показва, че от началото на пандемията в област Габрово диагностицирани с коронавирус в областта са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили заразата, а 804 човека са загубили битката с нея. Към момента поставени под карантина са 1423 души.

Над 200 новозаразени с коронавирус в Габровско

От началото на ваксинационния процес в габровско са имунизирани 65 129 души, а със завършен ваксинационен курс са 30 765 души. Близо 10 хиляди габровци са с поставена трета доза ваксина. От разкритите болнични легла за леки и неусложнени случаи, в момента са заети 81 на сто или 173 легла от общо 212. Малко над половината е заетостта при разкритите легла за интензивни грижи - 54,5 на сто или шест от общо 11 легла. По думите на д-р Пенчоков, добрата днешна новина е единствено тази, че в областта няма деца, за които се полагат интензивни грижи и шестте интензивни легла, определени за деца, са свободни. В болница са настанени общо осем деца - седем в Габрово и едно в Севлиево, но сред тях няма спешни случаи.

Според справките на РЗИ, на базата на седмичната заболеваемост, най-засегнати са възрастовите групи от 15 до 18 години и децата от 10 до 14 години. Засегната от заразата е и възрастовата група от 45 до 59 години.

Предвид данните, оповестени от Областния кризисен щаб и продължаващите високи нива на заболеваемост, от РЗИ предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на обучение, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото обучение в общините Габрово и Трявна. Предстои от Регионалния инспекторат на образованието в Габрово да информират Министерството на образованието и науката за взетото решение, след което да бъде издадена заповед от министъра на здравеопазването, за да стане ясно от кога големите ученици ще преминат на присъствено и онлайн обучение. Тестването на обучаващите се в клас остава.

Нови 227 случая на Омикрон са установени у нас

Д-р Пенчоков посочи, че в община Габрово много засегнати от епидемията са учениците в гимназиалния етап. По думите му вчера са били 33 некарантинирани паралелки, а днес са останали 26 паралелки в различни училища. Директорът на РЗИ каза, че подкрепя и препоръчва ротационния принцип на обучение заради високата заболеваемост.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини