Ескперт: Тестовете за COVID-19 в лабораториите не са еднакви, дават различни резултати

  • 12 януари 2022 12:15

  • 782
  • 0
Ескперт: Тестовете за COVID-19 в лабораториите не са еднакви, дават различни резултати
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Тестовете за COVID-19 могат да покажат различни стойности в различните лаборатории и на различни апарати. Показателят, по който се ръководят в Германия, за да се разбере дали един човек е заразен, е индиректен и не може да се използва за унифицирана мярка". Това заяви в предаването "Твоят ден" по NOVA News молекулярния биолог Мая Боянова в отговор на въпрос дали този метод може да се използва като повод за намаляване на карантината. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31540

Според нея различните тестове са с различна чувствителност. "От един и същи производител - между лотовете, между самите пратки с тестове, може да има разлика. Имали сме случаи, в които пациентите са слабоположителни, оспорват резултатите и в друга лаборатория им дават отрицателен резултат", твърди тя.

COVID-19 в България: 73,73 % от новозаразените през денонощието не са ваксинирани

"Отрицателният тест като повод за отпадане на карантината на контактните лица, които са ваксинирани, е добра мярка. Това ще даде стимул на хората да си поставят ваксина, което е важното в случая. Това ще освободи и хората, които не са опасни, да стоят под карантина и ще се  облекчи и натискът върху здравната система", категоричен е Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории. 

По думите му човек, който е с три ваксини се явява в ситуация на потенциално по-малка възможност да развие заболяване на по-късен етап. "Логиката на здравните власти - доколката аз я разбирам е, че ако този човек, ако вече има вирус - ще го хванем на 72-ия час. А ако няма - няма и да има вирус, защото имунитетът му е достатъчно напрегнат и го защитава", посочва Калъчев. 

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини