Данчо Пенчев разкри повече подробности за скъсяването на карантината

  • 12 януари 2022 08:11

  • 1446
  • 1
© Булфото

28 са лицата, които са били на КСНС и ще са под карантина като контактни лица на председателят на Народното събрание Никола Минчев. От тях колегите не са успели да се свържат с едно лице, но предполагам, че днес и то ще бъде открито.Това заяви директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев в ефира на бТВ.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Ако човек има поставена бустерна доза, то карантината му ще е 5 дни, но след 72 часа трябда да си направи ПСР и той да е отрицателен, допълни още той.

По думите на Пенчев предвид ситуацията, която се развива в София, той препоричва на хората, които са в карантина от 11 януари, да останат вкъщи. Обсъжда се случаите, които се застъпват с новата заповед - тяхната карантина да е 10 или 7 дни, а не 10 или 14 дни. Попитан дали не е рисково да се редуцира карантината, когато настъпва Омикрон, той заяви, че това решение е взето на база анализи и експертно мнение. Самият инкубационен период на Омикрон води до скъсяване на този срок, в които лицата са положителни или могат да се разболеят, обясни още специалистът.

Комплексни са индикаторите, които държавата ще следи, за да се променят мерките. Един от тях ще е броят на заболелите лица от медицинския персонал, броят на повикванията на бърза помощ. Индикаторите са, за да има предвидимост, допълни д-р Пенчев.

Имаме няколко стъпки за разкриване на болнични легла, заяви той и допълни, че има особено внимание върху детските колективи.

На въпрос дали може София да бъде затворена, той заяви, че е последният етап на мерките, но може. Трябва да се отчитат ясно индикаторите, за да може да се налагат мерките, които не са само здравни, но и социални и политически.

За тези две години много научихме. Протоколите за лечение се променят при всяка вълна, каза д-р Данчо Пенчев.

Последвайте канала на

Калина Христова
1446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
санитар

2022.01.12 | 09:54

1
и тоя идиот изпълзя. жив ли е или поредната мумия?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини