РЗИ - Пловдив отчита скок на заболеваемостта с COVID-19

  • 11 януари 2022 13:13

  • 1233
  • 0
РЗИ - Пловдив отчита скок на заболеваемостта с COVID-19
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

С 623 случая на 100 000 души в Пловдивска област се отчита сериозен скок на заболеваемостта от COVID-19. Това каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Пловдив Сийка Димчева. Тя обаче уточни, че поредният подем на болестта в региона е тръгнал от една доста висока база - над 400 заболели.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31540

10 на сто от регистрираните активни случаи в областта са приети в болници, което прави заетост на болничните легла 55,18 на сто от разкритите за това легла. Това по думите й означава, че натискът към болниците чрез хоспитализиране на болни е овладян и няма проблеми с болничните легла. Що се отнася до интензивните легла, те са заети в 44 процента, каза още Димчева.

Към вчерашния ден в болниците са приети 12 деца, като няма деца на интензивно лечение в болничните заведения в Пловдивска област, добави директорът на РЗИ. До вчерашния ден има разкрити 18 легла за лечение на деца в неусложнено състояние и четири легла за деца с необходимост от интензивно лечение. До края на седмицата се очаква да има разкрити още 50 легла за деца в неусложнено състояние, за които се налага хоспитализация, като част от тях вече са извън областния град - в Карлово, Раковски и Асеновград.

Пловдивската област е на девето място в страната по заболеваемост след София-град, София-област, Русе, Перник, Кюстендил, Варна, Бургас и Благоевград. По думите на Димчева регионът е и под средната за България стойност на заболеваемост, която е 739,96 на 100 000 души. Димчева подчерта, че трябва да се вземе предвид и броя на жителите в областта и тогава вече се получава по-различна картина.

Сийка Димчева апелира гражданите да си направят бустерни имунизации, за да може по-бързо да се излезе от настоящия период на разпространение на вълната.

Омикрон в България: Новите случаи са 52

Жената, за която е било съобщено на РЗИ - Пловдив от Министерството на здравеопазването, че е с доказана инфекция с Омикрон, е в добро състояние, каза Димчева. Според нея заболяването протича леко, положителна е от 30 декември и е в края на карантината. Жената има две дози ваксина, което, според Димчева прави протичането на заболяването по-леко. Не е дала информация да е напускала страната, както и да е контактувала с граждани, били в чужбина и най-вероятно заболяването е станало в България, подчерта Сийка Димчева.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини