Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри

  • 10 януари 2022 10:22

  • 1450
  • 5
Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри
©
Слушай новината

"Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви новини, заблуди, както и са свидетели, че и при имунизация няма стопроцентова защита", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS бившия здравен министър д-р Мими Виткова.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 600

Но добави, че трябва да се направи сравнение на смъртността у нас със страните, в които има високо ниво на ваксинация, за да се види ползата от имунизация.

"Причината да сме на такова ниско ниво на ваксинация е липсата на адекватна комуникация и информация, включително от здравните власти. Наблюдава се промяна в подхода с новото правителство, но са нужни повече усилия", заяви още д-р Виткова.

"Ваксините също търпят усъвършенстване, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и лекарства, защото само с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да замени ваксината, и двете трябва да действат. Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и липсва ваксинация", допълни лекаря.

Бившият здравен министър очаква да се произведат модифицирани ваксини, освен ако вируса не ни изпревари с нови варианти, което е възможно поради големия процент неваксинирани по света.

"Политиците са боязливи в прилагане на мерки, но няма и контрол, както в населените места, така и граничния. Не се контролира достатъчно и тестването на учениците", констатира д-р Виткова.

За нея е нужен драстичен контрол и ако това не се окаже ефективно, чак тогава да се налагат нови по-строги мерки.

Проф. Тодор Кантарджиев с прогноза за рекорден брой болни през седмицата

"Не очаквах, че българина е толкова коравосърдечен, че да не му прави впечатление колко хора умират", заяви още медика.

Тя не вярва, че лесно ще достигнем 75% ваксинация, за да отпадне зеленият сертификат, както заяви премиера Кирил Петков.

По проблема с липсата на медицински кадри д-р Виткова изрази мнение, че са нужни мерки.

"Завършват студентите държавна поръчка, България готви безплатни кадри за богата Западна Европа. Завършва и заминава, никой не го ангажира с нищо. Най-нормално е, когато си държавна поръчка, да се подпише договор - колкото години те е издържало това общество, оставаш да работиш тук, ако искаш да заминеш, си заплащаш обучението и вратата е отворена. Това е начинът да задъжим кадри тук. Освен това трябва да се погледне диспропорцията във възнагражденията - един получава 1000 лева, друг 50 000. Това не може да продължи безкрайно. Затова имаме само 30 вирусолози в страната, 60 патоанатоми, няма анестезиолози, педиатри, защото те са сравнително ниско платени на фона на някои други специалности. Това са неща, които могат да се огледат за една седмица и да се намери решение", каза д-р Мими Виткова.

Според нея Министерство на здравеопазване е изключително голям длъжник на българското общество.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 600
Калина Христова
1450 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.10 | 11:55

5
Всички знаем, че зад тази кампания стои нещо, дали е за наше добро, също знаем.

2022.01.10 | 11:53

4
да не си антисемит и да пуснеш арабин вкъщи, има голяма разлика
Ами

2022.01.10 | 11:48

3
Разни хора, разни виждания, да си пожелаем това чудо да не ни достига и Бог да ни пази. Иначе комунистката Виткова да си казва мнението, нейно право е.

2022.01.10 | 11:18

2
Фактите са си факти,факт-ваксата не е одобрена официално а по спешност,факт-ваксата е забъркана за няколко месеца и е недотествана,факт-след ваксане можеш да се заразиш,разболееш или умиреш,факт-пренебрегнаха всякви медицински правила,стандарти и закони,факт-никъде по света смъртността не е спаднала,факт-след ваксите се развиха сумати щамове,факт-смъртност от бацила по 0,2%,факт-след така рекламираното 98% спасение се оказа че трябват бустери и на бустерите бустери до безкрай ли,факт-производителите са освободени от отговорност,факт-страни които не взеха мерки имат същата смъртност дори по малка,факт-съдилища по цял свят спират задължителното ваксане,факт-започнати са съдебни искове по цял свят,факт-смъртността при нас е по голяма дори от някой африкански държави без мерки с по малко ваксани и почти никаква хигиена смятайте на кво ниво ни е здравеопазването,факт-при свинския грип преди години умряха 5 милиона за една есен и пролет и всичко свърши а сега три години едвам минаваме тая бройка,факт- след всякви мръсни парцали,затваряния,мерки,сертификати и вакси резултат нулев даже под нулата,няма тука никакви теории и конспирации само факти,кой разбрал-разбрал кой не е и той жив и здрав да е.

2022.01.10 | 11:00

1
Махайте извънредното положение. Целия цирк ще свърши.

Добави коментар

Водещи новини