Бустерна доза от "Модерна" осигурява защита срещу варианта Омикрон

  • 20 декември 2021 14:05

  • 9461
  • 3
Бустерна доза от "Модерна" осигурява защита срещу варианта Омикрон
© Getty Images/Guliver (архив)

Бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19 на компанията "Модерна" осигурява защита срещу новия вариант Омикрон според лабораторни изследвания, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на фирмата-производител.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Използваният в момента препарат на "Модерна" ще продължи да бъде "на първа линия при защитата от Омикрон".

Изследване установи, че РНК-ваксините са най-подходящи за бустерна доза

От компанията обясниха, че решението да се съсредоточи върху тази ваксина се дължи в известна степен на бързината, с която Омикрон се разпространява.

"Модерна" все още планира да разработи препарат, който да предпазва основно от новата разновидност на Ковид-19. Фирмата се надява да напредне с клиничните изпитвания в началото на следващата година.

Използваната в момента ваксина е "високо ефективна и изключително безопасна", заяви в интервю доктор Пол Бъртън, главен медицински директор в "Модерна". "Смятам, че ще защити хората по време на предстоящия празничен период и през зимните месеци, когато ще станем свидетели на най-силния натиск от Омикрон".

От компанията обявиха, че две дози от нейния препарат дават ниско ниво на антитела срещу новата разновидност на Ковид-19, но с трета 50 микрограма то се повишава 37 пъти. Подсилваща доза от 100 микрограма пък увеличава защитата още повече - над 80 пъти спрямо тази преди поставянето й.

Данните, които все още не са преминали научна проверка, са на базата на изследване на кръвни проби на хора, които са имунизирани срещу лабораторно създаден псевдовирус, подобен на варианта Омикрон.

Доктор Бъртън каза, че зависи от правителствата и регулаторите да решат дали искат да увеличат нивото на защита с доза от 100 микрограма от препарата.

От компанията заявиха също, че това количество като цяло е безопасно и се приема добре, въпреки че е наблюдавана тенденция за малко по-чести нежелани странични реакции.

"Модерна" произвежда милиони иРНК ваксини в Австралия

Американските регулатори одобриха през октомври бустерна доза от 50 микрограма от препарата на "Модерна". Първите две дози са по 100 мигрограма, предаде БТА.

Ваксините срещу новия коронавирус на базата на иРНК на компаниите "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна" се свързват с редки случаи на възпаление на сърцето, което се появява основно при млади мъже, припомня Ройтерс. Няколко проучвания показаха, че препаратът на "Модерна" е възможно по-често да предизвиква този проблем. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
9461 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.12.21 | 02:40

3
Ако пък сложат на коронаидиоти... поне 10 грама от "чудодейната" си вакса, то те веднага се превръщали в...обикновени идиоти:)))!
Майтапчи Йово

2021.12.21 | 02:37

2
Ъхъ:)))!
Умник Гюро

2021.12.20 | 14:51

1
Народът трябва да се вдигне сега! Не можем да оставим да съсипват децата ни с експериментални отрови-ваксини. Призовавам всички българи: ставайте и блокирайте училищата, които са се превърнали в сатанински храмове за детски жертвоприношения, нацистки опити и педофилия. На бунт.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини