Изследване установи, че РНК-ваксините са най-подходящи за бустерна доза

  • 03 декември 2021 10:36

  • 708
  • 1
Изследване установи, че РНК-ваксините са най-подходящи за бустерна доза
© Getty Images/Guliver (архив)

Ваксините срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Модерна", които използват иРНК технология, осигуряват най-силно въздействие върху нивата на антитела при прием 10-12 седмици след втора доза ваксина, предаде Ройтерс, като цитира резултати от британско изследване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Те бяха цитирани като основание на решението на британските власти да препоръчат за бустерна доза иРНК-ваксините, като данните от изследването се публикуват сега.

Епидемиолог: Има смисъл от бустерната доза

Те сочат, че шест от седемте изследвани бустерни ваксини усилват имунитета след първоначална ваксинация с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", а всичките седем укрепват имунитета след две дози от ваксината на "АстраЗенека".

"Трета доза ще бъде ефективна за много от ваксините, които тествахме и в много различни комбинации", каза проф. Сол Фауст, имунолог от университета на Саутхемптън и ръководител на изследването.

Проучването е установило, че пълна или половин доза от препарата на "Пфайзер" или пълна доза от този на "Модерна" осигурява ефективно подсилване на нивата и на антитела, и на Т-клетки, независимо дали първите дози ваксини са били на "Пфайзер" или на "АстраЗенека".

При прилагане на ваксините на "АстраЗенека", "Новавакс", "Джонсън енд Джонсън" и "Кюървак" като бустери, те увеличават антителата след която и да е от първоначално поставените ваксини, макар и в по-ниска степен. Препаратът на "Валнева" усилва антителата при хора, ваксинирани първоначално с "АстраЗенека", но не действа като бустер на приелите "Пфайзер".

Изследването показва още, че бустерните дози помагат за генерирането на сериозен Т-клетъчен отговор срещу вариантите Бета и Делта на новия коронавирус.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.12.03 | 13:25

1
Или с други думи... боцкайте се с каквото ви кажат и това е:)))! Важното е да не залежават ваксите и да падат... парици, това е:)))!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини