Д-р Илиев: Информацията за по-леко протичане на Омикрон не бива да успокоява

  • 16 декември 2021 10:40

  • 634
  • 1
Д-р Илиев: Информацията за по-леко протичане на Омикрон не бива да успокоява
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Основно данните, свързани с по-лекото протичане на новия вариант на коронавиурса Омикрон, идват от Африка. Не е ясно обаче дали наистина вариантът е по-безопасен или хората там имат изграден имунитет. Това каза в ефира на „Твоят ден” д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксинацията. По думите му има доказани случаи на хора без имунитет, които изкарват вируса тежко.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1277

„Рискът от заразяване с Омикрон при преболедували хора също е много висок. В момента новия вариант на коронавируса се разпространява със скорост, наподобяваща тази на разпространението на морбили при липса на ваксинация. Много бързо. Европа засега успява да го ограничи в гнезна, България също се справя добре. Омкрон лесно може да бъде доказан, дори и без секвениране като сравнително рано може да бъде маркиран, че идва в страната ни”, обясни той.

Специалистът добави, че се намираме в критичната фаза на заболяването, като другата зима се очаква да има значително облекчаване от вируса. До тогава обаче контролът не бива да се изпуска.

Доц. Кунчев: Грипният щам, регистриран у нас припокрива симптомите на COVID-19

„Голяма част от наложените мерки не се спазват качествено. Говоря за носенето на маски, избягване на събиране на големи групи хора, проследяването на сертификатите. Само спазване на ограниченията обаче може да ограничи разпространението на коронавируса”, каза още д-р Илиев.

Д-р Аспарух Илиев беше категоричен, че ключов елемент за справяне с Омикрон е поставянето на трета бустерна доза от ваксината. „Не е късно и неваксинираните да започнат своя ваксинационен курс”, допълни той.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
634 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.16 | 19:51

1
Вече над две години търпим простотиите на спасителите,резултатите са че спасени няма и грипчето си прави щамове и се разхожда по-света не-обезпокоявано а основния резултат е че едни хора яко забогатяха и ограничиха правата правата на хората и нямат никакво намерение да им ги връщат даже за още ограничения се напъват.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини