Доц. Кунчев: Грипният щам, регистриран у нас припокрива симптомите на COVID-19

  • 15 декември 2021 20:31

  • 2478
  • 13
Доц. Кунчев: Грипният щам, регистриран у нас припокрива симптомите на COVID-19
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите на COVID-19. Това ще направи диагностицирането му изключително трудно, прогнозира пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1288

Той заяви, че е възможно грипната вълна да съвпадне с новия пик на коронавируса в началото на следващата година. Това пък може да доведе до сложна епидемичната обстановка от две едновременни вирусни вълни.

Грипът дойде у нас преди Омикрон

Възможно е щамът „Камбоджа” да се окаже една от доминиращите версии на грипа тази зима. Той е добре познат в Европа, но не толкова у нас, казват експертите. Началните му симптоми се припокриват с тези на коронавируса, затова ще е много трудно да се постави диагноза без тест. Щамът е включен в наличните у нас противогрипни ваксини. Те обаче не могат да се поставят едновременно с тези срещу COVID-19. Препоръката е да се направят през интервал от 14 дни.

Отпадналост, температура, кашлица и хрема са най-характерните симптоми за грипния щам „Камбоджа”. „Няма големи отклонения от класическата картина на един грип. Ако има нещо най-характерно, то е много бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е само няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни”, каза доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Завръщането на грипа тази зима е очаквано, посочва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. „Миналата година Европа беше в много тежки локдауни, които сега не са факт. Мерките се свалиха доста. Очакваме грипната вълна да е по-силна, отколкото миналата година, но все пак по-слаба от обикновено, тъй като има достатъчно противоепидемични мерки в ход”, коментира проф. Ива Христова.

И все пак - възможно е у нас за първи път да циркулират две вълни - грипна и очакваната пета на COVID-19, причинена от Омикрон. „Първо - ще усложни епидемичната обстановка, второ - ще е необходимо лекарите да поставят много точна диагноза на своите пациенти, тъй като лечението и поведението при двете заболявания е доста различно”, смята Кунчев.

Експертите казват, че можем да се заразим едновременно и от двата вируса - грип и Омикрон или едното да доведе до другото. „Всяка една вирусна инфекция потиска имунитета и след това наблюдаваме бактериални инфекции. В случая обаче можем да наблюдаваме и вирусни, като те ще протичат по-тежко”, каза Христова.

Защита обаче ще дават ваксините. Интересът към противогрипните препарати е невиждан в практиката на д-р Георги Миндов. „Гоним един 30% обхват на хората над 65 години, което е 10 пъти над нивата преди COVID-19. При мен вече съм поставил 80%от наличните ми ваксини”, коментира той.

Тази сутрин 72-годишната Пенка Пенка Минчева решава да си постави за първи път противогрипна ваксина. „Никога не съм си слагала, но аз съм много болнава. Някой да кихне срещу мен и аз съм следващата”, казва тя.

Интересът към третата бустерна доза срещу коронавирус също се засилва, посочват лекарите. Има обаче и условие за имунизирането срещу грип и COVID-19. „Трябва да се съблюдава двуседмичния интервал между двете ваксинации”, посочва д-р Георги Миндов.

За да преминем по-леко и през двете вълни главният държавен здравен инспектор ще настоява зелените сертификати да останат. „Нещо повече - трябва да разширим полето на действие на зеления сертификат. Той трябва да стане задължителен за цялата държавна система. Това трябва да бъде добрият пример”, коментира той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2478 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2021.12.16 | 04:10

13
как така не се чу да има кови в Афганистан нито веднъж по соросоидните ви преписани новини
трета доза

2021.12.16 | 04:03

10
малко мрат неграмотните антиваксери и все им се привижда, че е от "ваксини". Ей на, една маймуна превърнала хората във вируси, друга маймуна я е страх от хибридни кучета, а трета - обикновен простак - изпсувала вулгарно. Това е то антиваксърската банда - неграмотни, прости животни. Насила трябва да се очовечат - да имат иззбор - или доброволно ваксинация, или общественополезен труд след ваксинация.

2021.12.16 | 04:09

12
тъп трол никой не ти ги чете , на всички е ясно , че ти си тролът та новини.бг

2021.12.16 | 04:08

11
на майка ти п-утката умря, малоумник зомбиран, иди да те ваксинират против малоумие, убитак

2021.12.16 | 03:38

9
евро-слуга

2021.12.16 | 03:37

8
писна ми да слушам измишльотините та гози платен педал
Майтапчи Йово

2021.12.16 | 02:07

7
Ха така Куни Маймуни, ти да видиш, що е чудо:)))! Колко... бустъра ще са ни нужни:)))?!?

2021.12.15 | 22:14

5
КУНЧЕВ,ИЗПЕРКАХТЕ ВЕЧЕ ВСИЧКИ С ТЕЯ ВИРУСИ,ПИЙ ЕДНО МАЛКО И СИ ЛЯГАЙ СПОКОЙНО.ВИРУСИТЕ ВИНАГИ ЩЕ ГИ ИМА,НЯКОЙ ЕСТЕСТВЕНИ ДРУГИ ХИБРИДНИ ,ТВА СЕ ПРЕВРЪЩА В ПСИХОЗА ВАШЕТО.А ИДЕЯ СИ НЯМАТЕ ОЩЕ КОЛКО ЦИРКУЛИРАТ ИЗ ДИВИТЕ ЖИВОТНИ ,А ПЪК ГЪЛЪБАРНИЦИТЕ ИЗ КВАРТАЛИТЕ НА СОФИЯ ДА НЕ ГОВОРИМЕ.ВИЖТЕ ТАЯ ПОПУЛАЦИЯ НА ГЪЛЪБИ ,ПЛЪЗНАХМЕ В ПТИЦИ НЕКОНТРОЛИРАНИ ОТ НИКОЙ ОРГАН.ГАРГИ ЯДАТ ПО КОФИТЕ...АБЕ ТО Е УЖАС,ПЪК ПОСЛЕ АУУУ ПТИЧИ ГРИП
Lucie

2021.12.15 | 22:54

6
Да не говорим за кучетата, които вилнеят по улиците и хапят хората..този господин няма да се озапти, суфлира ли суфлира...всичко идва от европейския съюз

2021.12.15 | 22:09

4
Твар гнусна си ти Кунчев , мамицата ти неклатена !
севда тв

2021.12.15 | 21:08

3
ооооооо богове, мъртвец проговори
севда тв

2021.12.15 | 21:08

2
ооооооо богове, мъртвец проговори
Умник Гюро

2021.12.15 | 21:03

1
След всяка ваксина умират невинни хора. Умират от тромбози, инфаркти на миокарда, мозъчни инсулти, автоимунни заболявания, парализи, деменции и т. н. Ваксините предизвикват вирусни мутации и нови варианти на вирусите, които се пренасят и разпространяват от ваксинираните хора. В резултат ваксинираните хора се превръщат в преносители на заразата, превръщат се във вируси. И накрая, ваксинираните хора стават роби на фармацевтичните компании и трябва да се инжектират на всеки 2-3 месеца, за да останат живи... Айде сега, идете и си сложете Бустер 3-4-5-6...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини