СЗО: Няма нито един починал от Омикрон

  • 03 декември 2021 15:33

  • 4512
  • 3
СЗО: Няма нито един починал от Омикрон
© Getty images

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на вируса – Oмикрон, предаде АФП.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 482

Здравната организация събира доказателства за потенциално опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

Женева поставя 2000 души под карантина след установяване на два случая на варианта Омикрон на COVID-19

Но въпреки нарастващия брой държави, които регистрират инфекции с новия вариант, в здравната агенция на ООН все още не са постъпили съобщения за смъртни случаи.

„Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер в Женева.

Линдмайер призова хората да внимават за варианта Делта, който представлява 99,8 % от последователностите, качени в глобалната научна инициатива GISAID с образци, събрани през последните 60 дни.

От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама Омикрон, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

С разпространението на Омикрон от различни страни се появяват отделни сведения. Предварителните данни показват, че е налице по-висока предаваемост.

Производителите на ваксини най-вероятно ще трябва да модифицират препаратите си срещу новия вариант на коронавируса - Омикрон, обявиха още от СЗО, предаде БНР.

Говорителят на организацията Кристиян Линдмайер препоръча на фармацевтичните компании да започнат още сега да работят в тази посока, а не да чакат последния  момент.

Изпълнителният директор на германската компания "Байонтех" (BioNTech) Угур Шахин заяви, че компанията може много бързо да преработи препарата си, така че да противодейства на варианта Омикрон.

"Новите варианти се появяват в рамките на няколко седмици или месеци. Ако разработим нова ваксина, не можем да предотвратим първата вълна на инфекции, защото са ни необходими около 100 дни да преработим ваксината и да я разпространим", заяви Шахин.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 482
Novini.bg
4512 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.03 | 16:09

1
Стига сте ме успокоявали! Аз съм хипохондрясал кpeтен и настоявам постоянно да ми се насажда само страх
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.12.03 | 16:58

3
И ИСКАШ ПО ДВЕ ВАКСИНИ НА ДЕН.

2021.12.03 | 16:29

2
хахахха

Добави коментар

Водещи новини