Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с отслабена имунна система

  • 29 ноември 2021 10:37

  • 1515
  • 4
Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с отслабена имунна система
© Pixabay

Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на коронавируса може да е знак, че той е възникнал при пациент с вируса на СПИН или друг вид имунна недостатъчност, заяви водещ германски имунолог пред ДПА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 482

Генералният секретар на Германското дружество по имунология Карстен Уоцл каза, че това е много вероятно и даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи. Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, каза Уоцл.

"В хода на този процес може да се повтарят изолирани мутации, които да не дават някакви предимства на вируса, но въпреки това могат да продължат да се размножават заради неспособността на имунната система да ги контролира", обясни той.

Проф. Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при "Омикрон" е много малка

Имунологът добави, че това може да доведе до допълнителни мутации, които в комбинация с други могат да дадат предимство на вируса. В сравнение с оригиналния вариант на коронавируса, появил се в китайския град Ухан, Омикрон се характеризира с необичайно голям брой от близо 30 промени само в аминокиселините на шиповидния протеин. Някои от мутациите се свързват с повишеното разпространение на вируса и способността му да избегне имунния отговор, но според Уоцл все още не е ясно какво ще е въздействието именно на тази комбинация от мутации, предаде БТА.

"Много пациенти с ХИВ в Африка не са лекувани адекватно, поради което имунните им системи са значително отслабени. За да се спре разпространението на варианти с толкова много мутации като Омикрон, ще е важно да се идентифицират заразените хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, докато вече не са заразни. Защото дори и вирусът да мутира сериозно в един човек, опасността е в това да не се предаде мутиралият вирус", обясни ученият. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 482
Теодора Александрова
1515 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Пенчо

2021.11.29 | 14:18

3
ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China

2021.11.29 | 14:47

4
Ала бала дрънкаш, трета доза е решението.
Анонимен

2021.11.29 | 11:30

1
Започнах да мисля трезво и се ваксинирах Направете го и вие!
Евала

2021.11.29 | 11:58

2
Направено е пич, още преди 1 година, всички останали да се тюхкат за ковид мовид, вече ми дреме на шмайзера за ковида

Добави коментар

Водещи новини