Чехия с рекорден брой новозаразени с коронавируса за 24 часа

  • 17 ноември 2021 11:29

  • 598
  • 1
Чехия с рекорден брой новозаразени с коронавируса за  24 часа
© gettyimages

Чехия отчете рекордните от началото на пандемията 22 479 новозаразени с коронавирус за последното денонощие, показват данни на министерството на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Регистрираният за изминалите 24 часа брой на новите случаи представлява скок от 54 процента на седмична база и е над предишния антирекорд от 17 778 случая през януари.

Ето къде са новите горещи точки на пандемията по света

В Чехия, чието население е 10,7 милиона души, обикновено броят на новоустановените инфекции е най-голям във вторник, тъй като тогава, след уикенда, се изследват повече хора. Повишаване на заболеваемостта има и в редица европейски страни, включително съседните на Чехия Германия, Австрия и Словакия.

При сегашната вълна ограничителните мерки в Чехия са по-леки в сравнение с предишните вълни. Правителството обеща, че нито ще затваря училища, нито ще налага локдаун и разчита на пропагандирането на ваксинацията. Чехите трябва да показват зелен сертификат в баровете и ресторантите и да носят маски на закрито.

Правителството по принцип досега отказваше да затяга мерките, докато трае смяната във властта (в Чехия до седмици се очаква в длъжност да встъпи нов кабинет), но заради влошаващото се положение в болниците започна да мисли за нови ограничения, по-специално за неваксинираните. Очаква се утре правителството да обсъди различни варианти.

За последното денонощие хоспитализираните пациенти с коронавирус са 4425, под половината на пика от март, а 661 души са в интензивно отделение, посочи здравното министерство. От началото на пандемията в Чехия са регистрирани общо 31 709 смъртни случая от КОВИД-19, а през последните дни броят им в повечето случаи е над 60 на денонощие.

Чехия изостава по ваксинация от други страни. Със завършена имунизация е 57,6 процента от населението при средно 64,9 процента за ЕС, показват данните на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
598 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.17 | 14:19

1
Няма ваксини, няма проблеми. Има ваксини, има ковид и смърт. Ясно е като бял ден.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини