Клетките на коронавируса проникват в мозъка през носа

  • 05 ноември 2021 11:57

  • 1334
  • 2
Клетките на коронавируса проникват в мозъка през носа
© Pixabay

Клетките на новия коронавирус може да проникват в човешкия мозък през носа и това да е причината за някои когнитивни симптоми, свързвани с продължителната инфекция Ковид-19, съобщи "Мейлонлайн". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Учени от Изследователския институт Ротман в Торонто, Канада и Калифорнийския национален институт за изследване на примати в Дейвис, Калифорния, САЩ представиха резултати от свое проучване, довело до този извод, пред Дружеството по неврология, съобщи Ен Би Си.

Испански учени откриха доказателства, че COVID-19 е сезонна инфекция

Учените смятат, че вирусът може пряко да засегне мозъка и да причини множество когнитивни проблеми като затруднения в паметта и "замъгляване". Резултатите дават на експертите повече информация за т.нар. "продължителен Ковид" - странното състояние, регистрирано при хиляди преболедували Ковид-19 месеци след преодоляване на инфекцията.

Според специалистите новият коронавирус може да заразява невроните, прониквайки през носа, като заобикаля бариерите в мозъка, които обикновено спират подобни инфекции, допълва БТА.

Пост-COVID синдромът - най-голямата заплаха за неваксинираните

След като се прикрепят към невроните, клетките на новия коронавирус могат свободно да циркулират в организма, тъй като е малко вероятно имунната система да и атакува. Това е една от вероятните причини някои преболедували Ковид-19 да имат затруднения с паметта.

Учените от Дейвид са провели изследването си върху макаци-резус, заразени с новия коронавирус. При по-възрастните маймуни или такива, страдащи от заболявания като диабет - рисков фактор за Ковид-19, по-често се проявявали инфекции на невроните в мозъка.

Учените от Торонто пък провели изследването си върху пациенти, които проявявали различни мозъчни симптоми седем месеца след преболедуване.

Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен

Резултатите ясно показват, че Ковид-19 засяга мозъка по някакъв начин, но са нужни повече изследвания, за да се установи точно как става това, каза д-р Алисън Секулер, ръководител на канадското изследване и вицепрезидент по изследвания в института Ротман

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гошо от nочuвка

2021.11.05 | 12:45

2
А през гъза да влизат?

2021.11.05 | 12:23

1
Вирусите нямат клетка. Това което пускат за да симулират вирус е невропаралитичен газ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини