Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен

  • 22 октомври 2021 12:34

  • 2880
  • 0
Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен
© Pixabay

Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28793

Най-честите симптоми са температура над 38 градуса, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи трябва да се потърси медицинска помощ.

Ето кои са най-често срещаните симптоми след прекаран COVID-19

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразят други несъзнателно. По тази причина е важно да се спазват общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

При общуване с човек, при който чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, е желателно и останалите да се тестват. До излизане на резултата е необходимо изследваните да останат у дома си и да намалят личните си контакти.

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и при леки симптоми, е желателно да се направи изследване за COVID-19, като то може да бъде извършено в ковид-зона или пациентът да бъде насочен от личния си лекар.

Педиатър: Бебетата до 1 година и тийнейджърите – с най-голям риск от тежко боледуване от COVID-19

Протичането на заболяването с COVID-19 е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките - фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго. След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения, като това състояние се определя като "дълъг COVID".

Възможно е човек да зарази други хора, дори ако няма симптоми на инфекцията, но вече е заразен. Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Дори след появата на симптомите, човек остава заразен в продължение на дни.

Педиатър: Очаква се обсъждане и деца над 5 г. да може да се ваксинират срещу COVID-19

Най-сигурният начин за предпазване от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. В света вече са поставени близо седем милиарда дози. Само в Европа поставените дози са над 830 милиона, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28793

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
2880 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини