Съветът на Европа упреква България, че не се грижи подходящо за психично болните

  • 04 ноември 2021 12:18

  • 470
  • 2
Съветът на Европа упреква България, че не се грижи подходящо за психично болните
© Pixabay

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа разпространи днес открито изявление за България, в което упреква българските власти, че не полагат необходимите усилия за хората с психични заболявания у нас, съобщава БТА.

От 1995 г. комитетът е посетил България 14 пъти и в продължение на над 25 години многократно е изразявал дълбоката си загриженост от нередности в отношението, условията и правната защита на хората с психични разстройства и на настанените в социални заведения, се посочва в изявлението. Отбелязва се, че при всяко посещение са били установявани случаи на физическо насилие; липса на достойна среда; недостиг на служители; незаконно и неофициално обездвижване на хората, настанени в социални домове.

Обществото ни е враждебно към психично болните

През годините делегациите са отчели множество оплаквания от подслонените в такива домове - за заплахи и бой с тояги. За съжаление, на комитета се налага да заключи, че българските власти не са предприели необходимите мерки, въпреки няколкократните подробни препоръки по този въпрос, пише в изявлението. Допълва се, че комитетът многократно е порицавал "ужасяващата хигиена в някои домове за социални грижи" в нашата страна. В изявлението се добавя, че недостигът на служители в тези домове е "траен и плачевен". Настанените в социални домове в България всъщност са изоставени от държавата, пише в изявлението.

Омбудсманът провери спазването на правата на настанените в психиатрии, домове и арести

За психиатричните болници се отчита трайна липса на решителен отговор от страна на българските власти за предотвратяване на всякакви видове малтретиране и за изпращане на ясно и недвусмислено послание до служителите, че ще бъдат наказвани при нарушения. В заключителните бележки в изявлението се препоръчват неотложни действия във всички области - законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и разработване на биопсихосоциални лечения в съответствие със съвременния за Европа подход в грижите за психично болни хора.

Евродоклад установи зверства в психиатриите у нас

С това изявление комитетът иска да насърчи и подкрепи българските власти, особено министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика, да предприемат решителни действия в съответствие с основните ценности, които България е приела в качеството си на държава от Съвета на Европа и от Европейския съюз. Дългогодишните препоръки следва да се разглеждат като средство в помощ на българските власти да установяват недостатъците и да предприемат необходимите промени, се допълва в изявлението. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
470 2

Коментари 2

Добави коментар
Красимир

2021.11.07 | 09:01

2
Тя не се грижи за нормалните бг хора та камоли за психически болни хора.
5t

2021.11.04 | 12:34

1
Крайно време е управляващите да разберат, че не всичко е просто да крадат безнаказано. Тези хора имат нужда от помощ и нищо не се прави за тях !!!

Добави коментар

Водещи новини