Поредна седмица с увеличение на случаите на коронавирус в област Смолян

  • 02 ноември 2021 13:44

  • 696
  • 0
Поредна седмица с увеличение на случаите на коронавирус в област Смолян
© Pixabay

За трета поредна седмица в област Смолян се регистрира увеличение на 14-дневната заболеваемост от COVID-19, информира директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. Според нея епидемичната ситуация е много тревожна, разпространението на заразата е дифузно, болни са цели семейства.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Най-висока стойност на показателя 14-дневна заболеваемост е установена в община Баните - 817 на 100 хил., в община Смолян е 660 на 100 хил., Чепеларе - 682 на 100 хил., а средно за областта - 480 на 100 000 население. Със значително по-ниско ниво на 14-дневната заболеваемост е община Доспат - 64 на 100 000. В болниците в областта се разкриват допълнителни легла за лечение на ковид пациенти, поради увеличения натиск върху лечебната мрежа.

Новите случаи на коронавирус в областта през седмицата са 264, а 26-има са починали. В лечебните заведения в областта са настанени 121 пациенти с COVID-19. Общият брой на болничните легла за лечение на диагностицирани с коронавирус вече е увеличен до 176 в областта - в МБАЛ-Смолян са 106, за болницата в Девин - 30 и по 20 в лечебните заведения Мадан и Златоград.

Свободни легла има и се прави всичко възможно за обслужване на нуждаещите се, но интензивните легла са почти непрекъснато заети, посочи д-р Кубатева. По нейни данни около 10 процента от новорегистрираните позитивни са ваксинирани и те боледуват леко, а единици от тях, които имат тежки придружаващи заболявания, завършват летално. Ваксината засега остава най-надеждната защита срещу SARS-CoV-2, напомня д-р Кубатева. Област Смолян е с нисък дял на ваксинираните - около 16 на сто.

Масови проверки и стотици предписания в страната за спазване на мерките

Апелирам всички ние, жителите на областта, да проявим отговорност, като спазваме противоепидемичните мерки и изискваме същото от хората около нас и тези, които не са ваксинирани да помислят и вземат правилното решение, за да се справим с много сериозната епидемична ситуация, призовава д-р Мими Кубатева.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини