Интензивните легла за COVID-19 в страната свършват

  • 27 октомври 2021 19:41

  • 988
  • 3
Интензивните легла за COVID-19 в страната свършват
© Pixabay

Натискът върху болниците вече е на ръба на невъзможното, съобщава БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28773

В някои области свободните легла в интензивните отделение са 1, 2 или 3. В някои общини няма нито едно легло.

Ето и списък по места: 

Разкриват още 70 интензивни легла в София

София има нужда от поне 70 интензивни легла;

В Бургас са останали само 5 свободни;

В Ямбол – само 1;

В Добрич всичко е заето;

Във Варна – 7 са свободни;

Пловдив – 38 са свободни;

Хасково – 3 свободни;

Монтана – 1 свободно;

Велико Търново – 9 свободни;

Габрово – 4 свободни;

Видин – 2 свободни;

Шумен – 3 свободни;

Благоевград – 3 свободни;

Днес отбелязахме нов абсолютен негативен рекорд от началото на пандемията - най-много заразени за един ден или близо 7000 души. Вече 5 области са със заболеваемост над 1000 на 100 000 души. Прогнозата е, че след седмица цялата страна ще премине този праг. Това е и прагът, при който трябва да има пълно затваряне. Юлия Илиева е с COVID-19 в нестабилно състояние. След преглед в спешното вчера днес отново чака за лекар. В автомобила си, за да не контактува с останалите чакащи. „Там е студено, не мога да стоя там, с температура съм и затова не ми е удобно там да стоя, снощи идвах, стояхме, цялата се тресях“, казва тя. 

Нов рекорд! Близо 7000 души са с COVID-19 за денонощието

В болницата в Шумен едва 3 са свободните ранимационни легла. На 100% пълни са отделенията в Айтос и Поморие. Болните се пренасочват към Бургас. В ранния следобед 3 линейки с КОВИД пациенти чакаха пред Триажния център. Най-тежко е в Карнобат. „На ден има по 4-5 човека, които се обаждат, а когато ние нямаме свободни места, просто няма къде да ги настаним“, казва д-р Нели Халваджиева, завеждащ коронавирусно отделение в МБАЛ-Карнобат.

В интензивното отделение в Благоевград е останало само 1 легло. В Гоце Делчев пък имат 2 свободни интензивни легла, но само 1 респиратор.

А в координационния център в столицата, където разпределят коя линейка с болен към коя болница да поеме, виждаме критичния недостиг на интензивни легла и непрекъснатия наплив. „Където е червено, няма свободни места. Страшно натоварено е в момента. От дни работим на пълни обороти“, коментира Мирела Желязкова, диспечер в координационната централа на ЦСМП – София.

Повече са и обажданията за пациенти в тежко състояние. Заради острата липса в столицата - до дни ще бъдат разкрити още 50 реанимационни легла. „Като преборазуваме легла за болни за планов прием. Има нужда от реаниматори основно. 50 легла ще решат проблема за около седмица. „Арена армеец“ ако може да се оборудва за интензивни легла ще е прекрансао, но ако си спомням правилно беше оборудвана с 30-годишни кревати“, коментира д-р Димитър Петров. 

Проф. Огнян Кунчев: Нужен е стриктен локдаун, за да се спасят хиляди животи

Според математици капацитетът скоро ще се изчерпи напълно до около 10 дни. Според проф. Огнян Кунчев локдаунът вече е неизбежен.

Днес беше решено от утре учениците от първи до 12 клас в още общини да минат на онлайн обучение - това са Пловдив, Асеновград ,Сопот, Марица и Ямбол.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28773

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
988 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.02 | 11:33

3
Пирагов и ВМА са празни

2021.10.27 | 21:27

1
В скоро време очаквайте хора по стълбищата нали се наслушахте на локумите на служебното правителство че били готови ама за какво Българите в ковчег.
Българин

2021.10.28 | 09:01

2
Не, бе човек! Недей да плашиш безстрашните борци срещу ваксините. Нарича се "дървена опаковка". С цел да не се счупят по пътя.

Добави коментар

Водещи новини