За да е безплатна рецептата, всички лекарства трябва да се вземат накуп от една аптека

  • 27 октомври 2021 07:18

  • 951
  • 3
За да е безплатна рецептата, всички лекарства трябва да се вземат накуп от една аптека
© Кадър БНТ

Фармацевти настояват да получат под някаква форма помощ от държавата заради работата си в условия на пандемия. Това каза фарм. маг. Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30102

Много често болните от коронавирус нямат близки, които да им купят лекарствата, идват и си ги купуват сами, обърна внимание той.

И посочи, че един от вариантите е увеличаване на таксата, която в момента е смешна и не е променяна от 2012 г.

"Имате лекарство над 30 000 лв. и ви дават 2 лв. за ДДС. Тази такса е малко и винаги е била малко. Говорим за напълно безплатните лекарства", поясни още той пред БНТ.

По думите му се очертава дефицит на медикаменти от групата на антикулаголантите.

Радев: Българските граждани трябва да имат надежден достъп до лекарствени средства и фармацевтична грижа

Междувременно собствениците на аптеки алармират, че обявеното отпускане на безплатни лекарства на пациенти с доказан COVID-19 трудно ще се изпълни. Колев обясни, че ако в една рецепта има три медикамента и пациентът отиде в една аптека, която има наличие само на един от предписаните медикамента, то пациентът не може да отиде на друго място и да си вземе останалите безплатно.

За да е безплатна рецептата, то всички лекарства трябва да се вземат накуп от една аптека. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30102

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
951 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Пловдив

2021.10.27 | 09:09

3
Лекарства изчезват.

2021.10.27 | 08:11

2
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана

2021.10.27 | 07:39

1
Оказва се, че в България няма здравеопазване въобще! Само глупости се измислят кой и как да печели пари!Ще започнат хората да не се осигуряват и да отскачат до Турция или Друга съседна страна да се лекуват!

Добави коментар

Водещи новини