РЗИ–Ловеч: Стигнахме пика от последната вълна

  • 26 октомври 2021 16:23

  • 464
  • 1
РЗИ–Ловеч: Стигнахме пика от последната вълна
© Община Ловеч

Община Ловеч към 26 октомври 2021 г. е с най-голяма заболеваемост за областта, с 934 на 100 000 души, като в областта са 703 на 100 000 души. Това стана ясно от заседанието на Общинския оперативен щаб в Ловеч за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 26 октомври следобед.

Следим много внимателно обстановката, реагираме бързо и адекватно, каза кметът Корнелия Маринова, която водеше заседанието. Само в понеделник имаше 106 нови положителни случаи, от тях в Ловеч 28 случая, в с. Лисец -2 и по един в Слатина, Славяни, Българене, Горан и Хлевене, посочват от щаба.

За седмица заболеваемостта от COVID в Ловешко скача с повече от 200 на 100 хиляди население

На практика стигнахме пика от последната вълна, обобщи и.д. директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. Най-ниско е нивото в Община Летница, но там се правят и най-малко тестове. През последните дни има повишен интерес към ваксинирането, за областта то е 20.6% със завършен курс, при 23.8% за страната. Някои от ловешките граждани се ваксинират по месторабота, например в заводите в Севлиево, и се отчитат от РЗИ - Габрово, посочи д-р Милчева.

По време на заседанието стана ясно, че в общината ще работят общо три сертифицирани лаборатории на пет адреса за бързи антигенни тестове за COVID-19, които издават цифров сертификат. Самостоятелната медикодиагностична лаборатория „Имуномед 77“ е на ул. Съйко Съев“ №27 с работно време от понеделник до петък от 07,00 до 17,00 часа. Лаборатория има и ул. Мизия“ №5 (сградата на МБАЛ „Кардиолайф“) от понеделник до петък от 07,00 до 17,00 часа, както и в събота и неделя от 08,00 до 10,00 часа. Телефон 0882079995. Новите три адреси ще бъдат обявени в най-скоро време от РЗИ – Ловеч.

Изследванията се извършват без заплащане на стойността на теста. Заплаща се само лабораторна цена за вземане на проба и издаване на сертификат. Тези документи важат до 48 часа и могат да служат по месторабота и посещения на всички обществени места. Леглата за COVID 19 в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч вече са 76, защото е разкрито ново отделение с 20 легла. В интензивното отделение всичките шест легла са заети, съобщи директорът д- р Румяна Нановска.

Болницата всекидневно се нуждае от 500 – 700 кубика кислород, отделно средства за отопление, осветление и прочие, така че разходите са скочили, посочи д-р Нановска.

До края на тази седмица учениците в общините Ловеч и Луковит ще учат неприсъствено, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. Така е и в Тетевен и Априлци, но до 5 ноември. В Троян учат на ротационен принцип, а в Летница, Ябланица и Угърчин се провеждат присъствени занятия. Все още има много въпроси около новите бързи антигенни тестове за деца с проба от слюнка тип „близалка“, посочи д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК-Ловеч. До петък ще има и съобщение как ще продължат занятията в училищата в зависимост от развоя на пандемията, обобщи кметът Корнелия Маринова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.26 | 17:45

1
Всички знаят как се измислят Ковид-умрелите: 1. Умрели от други болести се пишат за умрели от Ковид, за да се усвоят наградите за умрял човек от сатанистките финансови програми. 2. Аутопсии не се позволяват, за да не разберат хората за измамите. 3. ПСР тестовете се извършват на 40+ увеличителни цикъла, което е 4 пъти над допустимата стойност; в резултат се оказва, че всеки здрав човек има Ковид! 4. Раздават се премии на лекарите за изписан брой болни и умрели от Ковид. 5. Всяка настинка и нормален грип се пишат като Ковид. 6. В болниците пациентите се убиват с отровното лекарство Рендесивир... И т.н., и т.н... Медийната, докторската и пропагандната машина на сатанистите работи безупречно.

Добави коментар

Водещи новини