Съветниците в Ловеч не стигнаха до решение за площад на името на поп Кръстю

  • 28 октомври 2021 14:03

  • 224
  • 0
Съветниците в Ловеч не стигнаха до решение за площад на името на поп Кръстю
© Община Ловеч

Общинските съветници в Ловеч след ново обсъждане на 28 октомври не приеха нито един от двата предложени варианта по върнатото от кмета решение № 480 от 30 септември 2021 г. относно именуването на площад  с името „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“. Председателят на ОбС Петър Цолов предложи два варианта – отменя се върнатото от кмета Корнелия Маринова решение или се приема повторно върнатото решение.

Първото предложение получи два гласа „За“, четири гласа „Против“ и 19 гласа „Въздържал се“. Второто предложение получи 11 гласа „За“, шест гласа „Против“ и седем гласа „Въздържал се“. Така не се стигна до решение и казусът ще се решава в съда.

Община Ловеч отмени всички масови събития от културния календар

В хода на дискусията се изказаха няколко съветници, както и Васил Колев, председател на фондация „Граждани срещу насилието“, който е внесъл предложение от фондация „Граждани срещу насилието“ за именуването. Кметът Корнелия Маринова подчерта, че не желае да влиза в исторически спорове за личността и делото на поп Кръстю, а се интересува единствено от законосъобразността на решението. Все пак тя показа новата книга „Левски пред съда на Портата“ (2020 г.), ново изследване, и препоръча на съветниците да се запознаят с фактите.

Припомняме, че на 14 октомври 2021 г. решение № 480 от 30 септември 2021 г. на Общински съвет Ловеч за именуването на площада бе върнато. Мотивът е, че не е спазена процедурата, разписана  в раздел II „Общи административни актове“, чл. 66-69 и чл. 71 от АПК.

Теодора Александрова
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини