Адвокат Емилия Недева: Рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха

  • 25 октомври 2021 09:32

  • 929
  • 1
Адвокат Емилия Недева: Рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха
© Pixabay

„В решението на КС, който беше сезиран миналата година от президента заради епидемичната обстановка, се очертаха интересите на обществото и приоритизиране правата по време на извънредна епидемична обстановка. Конституционният съд подчерта, че рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха, а освен това то се явява заплаха за всички други права и свободи", каза пред БНР Емилия Недева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Във ВАС има и в момента дела както срещу дистанционното обучение, така и срещу зеления сертификат.

"И когато се яви такава извънредно епидемична обстановка, която КС обяви също като конституционно съобразно, безспорно е, че гражданите са призвани да дадат предимство на защитата на ценностите от най-висш порядък – и тези ценности са здраве и живота.

КС подчерта, че всички останали права – като правото на придвижване, на икономическа свобода, предприемачеството, включително правото на труд, не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се осигури най-важната цел – гарантирането на живота и здравето на населението.

Мариан Колев: Мерките са правилни, защото при тотален локдаун ще са пълни леглата в психиатриите

Сега може да се каже, че в определена степен се ограничава правото на труд, само че е допустима интервецията в това право на труд, и този извод почива на не само на базата на това решение на КС, но и на няколко акта на Европейския съд по правата на човека. Там правото на труд не е самостоятелно право в Конвенцията за защита правата на човека - те го разглеждат като част от правото на личен живот.

Има няколко сигнала дадени от Европейския съд по правата на човека - от пожарникари във Франция, които са били задължени да се ваксинират, и две дела в Гърция, които са от медици, като и при трите дела служителите са заплашени, че ще бъдат отстранени от работа, в случай че не се ваксинират. 

Жалбоподателите и по трите дела са поискали временни мерки, знаете, че е дълго производството в Страсбург, и докато трае това производство, да бъде спряно действието на закона, за да не бъдат те принудени да го изпълняват и съответно да бъдат ваксинирани или отсранени от работа.

Интересното е, че и по трите дела Европейският съд по правата на човека отказва да постанови спирането на действието на закона, като подчертава, че това е едно изключение в тези временни мерки, което се прилага единствено и само когато в противен случай за жалбоподателите ще произтекат сериозни и необратими вредни последици", поясни още адвокат Недева.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.25 | 09:57

1
Ама pазбира се, само че пpавото на живoт е личнo пpаво, то не е пpеxвърляно на дъpжавата, oбществото, европейския съюз. Рестрикци на правоносителя, в защита на правото са подигравка с правото. Хитлеристките лагeри и генoцида въpху евpеите се оcновават на зaщита на oбществото.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини