Проф. Младенов: Малко са качествените интензивни звена в София

  • 24 октомври 2021 18:30

  • 27602
  • 0
Проф. Младенов: Малко са качествените интензивни звена в София
© Кадър: БТВ

Качествените интензивни звена в София се броят на пръстите на едната ръка. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ проф. Николай Младенов, който е началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Токуда".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28914

Според него трябва и качествен персонал, който у нас е малко, а условията по думите му са зверски, и неговият екип е принуден да работи на 200%.

Акад. Петрунов: Нежелаещите да се ваксинират - да си плащат тестовете

Една от неговите пациентки, които екипът му спасява от тежка форма на коронавирус, каза, че е необходимо да се ваксинираме, за да спасим децата си и цялото общество.

Директорът на Търговско-банковата гимназия Емилия Иванова разказа как е преминала през ужаса на осъзнаването, че е в болница с COVID-19 и как се е борила след това за всяка крачка при възстановяването си.

В края на ноември миналата година тя се заразява с COVID-19. Иванова е хоспитализирана по спешност и интубирана веднага. Това е един от най-тежките случаи, спомня си професор Николай Младенов

След завръщането си на работа успява да убеди 50% от учителите да се имунизират, 20% го преболедуват, а училището й е едно от първите в София, което преминава онлайн заради много отсъстващи деца и учители.

Според проф. Младенов терапевтичните ни възможности са доста ограничени що се каса до лечението на коронавируса.

Затова е важно да се ваксинираме, допълни той.

"Колкото по-рано се започва лечението с ремдесивир, толкова по-голям резултат ще има. Ще излязат скоро на пазара и рекомбинантни антититела, чиято цена е огромна. Това е лекарството, с което е лекуван Доналд Тръмп, но терапията е много скъпа", обясни Младенов.

Според него може да възникне и проблем с кислорода, ако се претовари здравната система.

"При нас имаме контейнер, който събира около 9 милиона л кислород, дневно разходите са около 500 000 л. Нараснали са около 5-6 пъти. Нормално един контейнер се харчеше за 22 дни. Сега го консумираме един контейнер за няколко дена. Вероятно може проблемът при процеса продукция и доставка да стане явен“, коментира лекарят.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28914

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
27602 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини