Рискът от COVID-19 от повърхностите в магазините е много нисък

  • 13 октомври 2021 12:47

  • 17214
  • 0
Рискът от COVID-19 от повърхностите в магазините е много нисък
© Pixabay

Канадски учени доказаха, че рискът да се заразим с новия коронавирус от повърхностите в хранителните магазини, е много малък, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ .

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27541

Учените от университета на Гуелп в Онтарио са събрали 957 проби от четири хранителни магазина за един месец. Нито една не е била положителна за новия коронавирус.

Рискът от заразяване с новия коронавирус в такси може да е намален

Това означава, че видимо рискови повърхности като дръжката на пазарската количка или вратите на фризерите са безопасни в магазините, които спазват протоколите за почистване.

"Мислим, че почистването и дезинфекцирането на контактните повърхности, както и носенето на маски, значително намаляват риска от предаване на вируса от повърхности в магазините" - казва д-р Мария Корадини, доцент по науки за храните.

Изследвания от началото на пандемията насочваха, че вирусът може да оцелее върху повърхности часове, дори дни. Това кара много хора да носят ръкавици, докато пазаруват.

Учените са взeли проби също от апаратите за плащане, конвейерните ленти, повърхностите около деликатесните щандове, пластмасови и метални дръжки в секторите за замразени храни. След това са правели Пи Си Ар

Времето от денонощието и местонахождението на магазина - в центъра на града или в предградие, не е било от значение. Всички резултати са били отрицателни.

До подобен извод стигнаха и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Те обявиха, че макар и предаването на новия коронавирус чрез повърхности да е възможно, то е малко вероятно, защото вирусът обикновено се разпространява чрез капчици или по въздуха от заразени хора.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27541

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
17214 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини