Рискът от заразяване с новия коронавирус в такси може да е намален

24 януари 2021 14:04

Рискът от заразяване с новия коронавирус в такси може да е намален
© Pixabay
1149 2

Возенето в такси е свързано с рискове от зараза в условията на пандемията от новия коронавирус, но те могат да бъдат намалени, като пътникът седне по диагонал от шофьора и при възможност отвори прозорците, съобщи в. "Мейл от сънди".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20511

Важно е също да се почистват дръжките на вратите и другите повърхности, както и всички в автомобила да носят маски.

Учени: Маските не спират разпространението на COVID-19 без дистанция

Съветът е на Катрин Ноукс, професор по машинно инженерство с опит по динамика на флуидите, предава БТА.

Новият коронавирус SARS-CoV-2 се носи в микроскопичните капчици, които се изпускат дори при дишане и говор. Симулации показаха, че в автомобилите те могат да се натрупат до опасни нива само за 15 минути, ако прозорците са затворени. Най-ефикасно за предпазване е да бъдат отворени всички прозорци в автомобила, но през зимата това не е възможно. Ако бъдат отворени два прозореца рискът от зараза пак намалява значително.

Най-добре е пътникът да седне диагонално от шофьора и да отвори задния прозорец зад водача и предния от своята страна. При това положение се създава въздушен поток, който е като бариера между шофьора и пътника.

Клиентите с COVID-19 в таксито само с придружител

Носенето на маска в толкова ограничено пространство е задължително, като тя трябва да бъде сложена правилно и върху носа, както и да прилепва добре на лицето.

Пътниците не трябва да се притесняват преди да се качат в автомобила да почистят сами с дезинфектант често докосваните повърхности, които ще са близо до тях.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20511

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1149 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
БОИКО БОРИСОВ КАЗВА

2021.01.24 | 18:26

136164
ПОНЕЖЕ РАДЕВ КАЗВА ИСТИНИ ЗА НАС И НИ Е НЕУДОБЕН ТРЯБВА ДА ГО ИЗКАРАМЕ КОМУНИСТ НАРОДЪТ Е ПРОСТ И ЩЕ МИ ПОВЯРВА САМО ПОНЕЖЕ БЕШЕ ПОДКРЕПЕН ОТ БСП ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЧЕ Е КОМУНИСТ КАТО НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИМ ГО ПОВТАРЯТ ВСЕКИДНЕВНО ЩЕ СТАНЕ БЪРЗО ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ ТОЙ Е РАБОТИЛ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ВВС ЗА НАТО КОЯТО СИ Е АМЕРИКАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДОРИ РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ ЗА АНТИ РУСКА
Кънчо

2021.01.24 | 17:17

136038
А бе вие сте изтрещяли яко

Добави коментар