Има ли сезонност при разпространението на COVID-19?

  • 12 октомври 2021 12:06

  • 431
  • 3
Има ли сезонност при разпространението на COVID-19?
©

Има ли сезонност при разпространението на SARS-CoV-2?

Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци. Сред факторите, които допринасят за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които често не са достатъчно добре проветрени заради ниските температури навън.

20-годишни без болести сред новите жертви на COVID-19 у нас

Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската влажност на въздуха през студените месеци, която прави лигавицата на носоглътката по-суха и по-чувствителна.

Сезонността е често срещано и добре познато явление при респираторните патогени. Наблюдавана е и при известни вече на науката коронавируси.

„Вероятно тези фактори имат значителна роля и при разпространението на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространението на SARS-CoV-2 се наблюдава в почти всички страни по света, независимо от сезона. Причината е че много хора са лесно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген“, посочват учените от института „Роберт Кох“.

Ето защо трябва да спазваме общите противоепидемични мерки като носене на предпазна маска за лице, спазване на физическа дистанция и учестена дезинфекция.

За да се предпазим от тежко протичане на заболяването, е важно да ни бъде поставена ваксина срещу COVID-19.

Радина Лазарова
431 3

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.12 | 12:33

3
Мангъра без да му коментирам становищата за едно нещо е напълно прав - този вирус ще мине през всички, ваксинирани, неваксинирани , няма да подмине никого.

2021.10.12 | 12:29

2
По данни на СЗО, ковид е РАЗПРОСТРАНЕН до 60% от световното население. За какво още дифузно разпространение и предпазване говорите? До 20 дни ще е 100%. Прекратявайте мерките и цирка

2021.10.12 | 12:23

1
Има сезонност в имунитета на хората, зимата е по-слаб. Удължаването на пландемията, води до много жертви. САРС-1 мина за 6 седмици без мерки. Увеличаване на времето на експозицият с години (чрез локдауни и други мерки), води до по-голяма вероятност за среща с човек, в период на намален имунитет. Така САРС-2, има 4 пъти повече жертви от САРС-1, понеже преминава през четири статистически периода на намален имунитет (две зими с два пика).

Добави коментар

Водещи новини