Сезонният грип не е изчезнал! Ще дойде отново и тази година

  • 12 октомври 2021 10:25

  • 692
  • 2
Сезонният грип не е изчезнал! Ще дойде отново и тази година
© Pixabay

Сезонният грип не е изчезнал. Ще дойде отново и тази година, но се надяваме да е толкова слабо застъпен, колкото и миналата година.

Това каза на пресконференция Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Той допълни, че трябва да сме готови за една обичайна грипна вълна, предаде бТВ.

„Липсата на сериозно разпространение на грипния вирус миналата година доведе до спадане на имунитета. Нищо чудно тази година да бъдем изненадани от по-голям брой и по-тежки случаи", допълни той. 

Цеков напомни, че по-възрастните хора с хронични заболявания може да очакват да се разболеят от грип и той да протече сложно.

Той припомни и че е по-добре да се предпазим от заболяването чрез ваксинация.

Грипът е сериозно заболяване. Няма смъртността както при коронавируса, но въпреки това е сериозен. По отношение на противогрипните ваксини България е отново на последно място не само в Европа, но и в целия свят. Обхватът все още е много под 10%, което значи, че няма колективен имунитет“, заяви Валери Цеков.

Коронавирусът е сред нас. България е една от страните в света, където има най-висок брой смъртни случаи. Разполагаме с ваксини, те са безопасни и ефективни. СЗО препоръчва здравните работници, по-възрастните хора, лицата с хронични заболявания да бъдат ваксинирани първи във всяка част на страната. След това трябва да се ваксинират и останалите“, каза от своя страна д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

Проф. Момеков: От COVID ще се генерират нови болести - вирусът хапе сърцето

Той отправи апел към всички – от родители до политици, от здравни работници до журналисти – да представят достатъчно надеждна и почиваща на доказателства информация за ваксините.

Последвайте канала на

Десислава Станева
692 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.12 | 12:34

2
Е да, тази година ще дойде, миналата пропусна, защото нямаше ваксини. Сега ако някой умре със симптоми на ковид, но не е ваксиниран щее умрял от грип ;)

2021.10.12 | 12:02

1
Фармата, която прави ковида и грипа е една и съща.

Добави коментар

Водещи новини