Ще се реши ли проблемът с трансплантациите?

  • 11 октомври 2021 08:22

  • 207
  • 0
Ще се реши ли проблемът с трансплантациите?
© Pixabay

Министерството на здравеопазването доведе до това, че няма никаква информация, няма работа с донорите, няма информационни кампании и вследствие на това трансплантациите намаляха. Това смята Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб".

Тя коментира пред Bulgaria on air, че не просто пандемията е довела до спад на транспалнтациите, е неглижирането на проблема от страна на институциите.

Георгиева се е оплакала на бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, че нищо не се случва с трансплантациите. После е обърнала внимание и на служебния здравен министър. 

"След това имаше отчитане на дейност на един европейски ден на трансплантации. Сега се оплаках на министър Кацаров. И виждаме, че има активност. За съжаление, ако ние си замълчим, тази дирекция пак ще затихне. Последните данни от Европа сочат, че през 2020 година трансплантациите са намалели с 20% спрямо 2019 г. Това, което се случи през тази година, да имаме 11 донорски ситуации - дължи се на това, че майката на 23-годишния Данчо, който се нуждае от сърдечна трансплантация, излезе по медиите с призив", обясни Георгиева.

Турски трансплантолог провежда безплатни консултации в София

"Трансплантациите в чужбина се случват трудно, защото техните граждани на съответната страна са първи в списък. Ние сме последни. В България се разреши кръстосано донорство, за което българи ходеха в Турция", подчерта Пенка Георгиева.

Борислава Бибиновска
207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини