Спряха трансплантациите на органи на деца в болница „Лозенец”

  • 18 август 2021 19:36

  • 833
  • 1
Спряха трансплантациите на органи на деца в болница „Лозенец”
© pixabay

Родители на трансплантирани деца с писмо до президента. Заради разследването в болница „Лозенец” от два месеца не се извършват чернодробни трансплантации и сложни спешни операции на деца.

Единственият вариант за родителите остава лечение в чужбина.

15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт, даде шанс за втори живот на петима души

Божидара се ражда едва 630 грама, а в последствие развива портална хипертония. Състоянието на 3-годишното момиче се влошава и единствената алтернатива за нея е сложна операция. До момента подобни интервенции у нас извършват само екипите на правителствена болница. От началото на лятото обаче - те са временно спрени.

„На този етап няма кой да извърши тази операция в България”, казва Зорница Митева - майка на Божидара пред Нова телевизия.

Единственият вариант за 3-годишното момиче е операция в чужбина.

„Вчера подадох документи в Здравната каса. Казаха ми, че сега трябва да се изчака, за да се пусне искане за чужбина и вече, ако се отзове болница в чужбина”, допълва Митева.

Божидара не е изолиран случай. Още няколко деца чакат за сложни интервенции, а две бебета са в листата за чернодробни трансплантации. Всички те трябва да търсят алтернатива в чужбина. Затова родители на трансплантирани деца решават да изпратят писмо до президента.

„Трябва ли децата да преминават през всичко това при положение, че това може да бъде извършено тук, в България, в болница „Лозенец”, казва Деница Димитрова. И допълва: „Трябва ли децата да пътуват в чужбина, да чакат подготвяне на документи, да чакат Здравната каса и да има пътуване по самолети”, допълва тя.

Новият директор на болницата обясни, че трансплантациите са временно спрени заради разследването в болницата. То трябва да установи имало ли е нелегални трансплантации в лечебното заведение. За да не се спира лечението на децата се водят преговори с трансплантационен център в Германия.

„Докато за тези органи не се произнесат със заключение, съгласете се, че в такава обстановка точно такава дейност не би трябвало да се извършва без да има подкрепата именно на такъв европейски център”, каза доц. Радосвет Горнев.Очакванията му са до края на септември работата с деца в болницата да се върне в стария си ритъм.

„За нас това е кауза. Тази кауза заслужава влагането на всички усилия”, категоричен е Горнев.

Майката на Божидара обаче не може да чака. Надява се детето й да бъде оперирано възможно най-скоро, въпреки че не знае как ще покрие разходите си. От Министерство на здравеопазването отказаха коментар.

Мая Йорданова
833 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.18 | 20:08

1
Че, трансплантациите не бяха ли спрени от министъра, назначен от президента та пишете писмо до него?

Добави коментар

Водещи новини