Сдружение на лекарите против COVID-19 в Сърбия призова за локдаун за четири седмици

  • 01 октомври 2021 13:29

  • 367
  • 0
 Сдружение на лекарите против COVID-19 в Сърбия призова за локдаун за четири седмици
© GettyImiges

Сдружението на лекари в Сърбия "Обединени против COVID-19" изпрати отворено писмо до сръбските власти и гражданите, в което изброява конкретни стъпки, които би трябвало да бъдат предприети в следващите четири седмици, съобщава белградският вестник "Данас".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

В писмото, публикувано на сайта на сдружението, се казва, че "кризисният щаб на практика на съществува, а министърът на здравеопазването и правителството не предприемат никакви мерки за защита на населението".

През това време епидемията придобива размерите на най-тежката декемврийска вълна с рекорден брой заразени от началото на пандемията, при което броят на починалите постоянно се увеличава, а с ваксинацията са обхванати едва около 40 процента от населението за осем месеца масова имунизация, се посочва в писмото.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Положението на терена е такова, че болниците са пълни, свободни респиратори няма, хора чакат по цяла нощ пред болниците да бъдат приети, посочва Сдружението на лекарите.

Според сдружението е необходимо за четири седмици да бъдат затворени всички обекти, които не са необходими, да бъдат спрени всички масови събирания, да бъдат забранени музикални и спортни прояви, напълно да бъдат затворени всички заведения за хранене, обучението да бъде изцяло онлайн, да се работи от вкъщи, където това е възможно, търговските центрове и магазините да бъдат напълно затворени, освен хранителни магазини, аптеки и бениностанции, хората да стоят вкъщи възможно без посещения и събирания.

Лекарите настояват също за задължителна ваксинация на всички работещи в сферите на здравеопазването, образованието, полицията и държавните служби по време на тези четири седмици.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини