Учени: Бездимните продукти са по-ефективни за намаляването на вредата от тютюнопушенето

  • 01 октомври 2021 11:08

  • 6950
  • 3
Учени: Бездимните продукти са по-ефективни за намаляването на вредата от тютюнопушенето
© Novini.bg

Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови продукти без дим може да доведе до ползи за общественото здраве, като промени сериозно световната картина на заболяванията, причинени от тютюнопушенето. Броят на сърдечно-съдовите заболявания, по които България е сред първенците в европейската черна класация, белодробни инфекции, рак и други заболявания, причинени от пушенето, могат да бъдат сериозно повлияни, ако пациентите спрат да пушат или преминат на алтернативи на цигарите без горене като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари. Около това мнение се обединиха водещи международни и български имена в медицината по време на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „От науката до леглото на болния“, организирана от Арбилис. Над 50 участници от близо 30 държави се включиха на живо и онлайн, за да проследят събитието.

Всичко по темата:
Електронни цигари 28

Известни специалисти от Европа и Русия по кардиология, пулмология и токсикология се включиха в медийното събитие, за да направят преглед на последните тенденции и научни данни в областта на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна. Модератор на срещата бе проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

Следим развитието и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, в това число и борбата с тютюнопушенето като основен рисков фактор. Тютюнопушенето не само води до злокачествени образувания и сърдечно-съдови заболявания, а е многообразен проблем, който засяга всички органи и системи в организма. Според едно от последните проучвания на европейско ниво, профилактиката на тютюнопушенето удължава живота на пушачите. Нашата цел обаче е да се работи с младите хора, за да не започват никога да пушат. Това заяви проф. Борислав Георгиев, началник на клиника по кардиология в Националната кардиологична болница - София по време на втората медийна среща на тема: Намаляване вредата от тютюна, проведена на 28 септември в гр. Несебър, предаде репортер на Novini.bg.

Милиони пушачи в риск заради отказа на СЗО да приеме вейпинга

За намаляването на вредата от тютюна данни представиха четирима водещи експерти.

Ролята на намаляване на вредата от тютюна в контрола на сърдечно-съдовите заболявания коментира кардиологът д-р Емил Толди-Шедел, който е председател на Медицинското дружество за намаляване на риска в Унгария и генерален директор на болница "Сент Ференц" по време на форума.

В света има над един млрд. пушачи. Всеки от тях употребява 1 кг. тютюн годишно. Около 20% от унгарците са пушачи. Много хора са пропушили през последните 10 години. Без помощ само 5% успяват да спрат цигарите, цитира данните д-р Шедел.

Над 6 млн. души умират ежегодно вследствие на тютюнопушенето. Над 30% от тях са млади хора. Продължителността на живота на пушачите намалява средно с 10 години. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на пушенето. Затова ние трябва да предприемем нещо, подчерта специалиста.

В цигарения дим има над 7000 вредни вещества. В това число и тежки метали. Всички те сериозно увреждат съдовете в тялото. При пушачите се увеличава лошият холестерол с около 3%. При диабетиците-пушачи е по-голям рискът от метаболитен синдром. Освен това сърдечно-съдовата смъртност е с 60% по-висока при хора над 35 години, които пушат. Установено е още, че употребата на тютюн води и до инсулт, посочи д-р Емил Толди-Шедел.

Затова според него е нужно да премислим каква да е превенцията на вредите от тютюнопушенето.

"Трябва да се постараем да направим така, че човек, който не пуши никога да не го направи, а ако пуши - да спре цигарите. Не е лесно един пушач да спре да пуши. Това се дължи на зависимостта, която се развива под влияние на тютюна. Добър подход за намаляване на вредата от тютюнопушенето са бездимните алтернативи. Оказва се, че трайно отказалите се от тютюнопшенето са преминали преди това на алтернативи с намалена вреда, като електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия. Има доказателства, че те съдържат по-малко вредни вещества от горимите цигари. Затова следващата стъпка, която можем да предприемем е да предоставим алтернатива", обясни кардиологът.

Оказва се, че преустановяването на тютюнопушенето е най-евтиният подход за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, подчерта проф. Борислав Георгиев.

На въпрос дали може намаляването на вредата от тютюна да допринесе за управлението на хроничните респираторни болести при пушачите отговори пулмологът проф. д-р Волфганг Поп от Медицинския център Дьоблинг във Виена.

"Намаляването на вредата от тютюнопушенето е свързана с намаляването на токсичността, това от своя страна води до намаляване на инфекциите. Това може да е първата стъпка към намаляването на тютюнопушенето. Наблюдава се, че влошената белодробна функция при пушачите се подобрява при спиране на цигарите", подчерта проф. Поп.

"Тютюнопушенето води до редица белодробни заболявания. Ефектът при употребата на бездимните продукти е незабавен", категоричен е пулмологът.

Според него употребата на бездимни продукти носи ползи и в бъдеще. "Вредите са значително по-малки при системите с нагряване на тютюна. Изследвания върху мишки са показали, че намалява развитието на рак и алвеолни усложнения. Освен това се удължава до 2-3 пъти живота на гризачите, върху които са прилагани системи с нагряване на тютюн. Така че тези устройства могат да помогнат за оптимизиране на здравето", смята д-р Поп.

Проф. Георгиев допълни, че около 60% от пушачите искат да преустановят тютюнопушенето след сърдечно-съдово заболяване, но не успяват, а с тази алтернатива се намалява вредата.

Проблемът с тютюнопушенето, отказът от тютюнопушене и алтернативите за намаляване на риска от сериозни атеросклеротични заболявания, коментира проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното сдружение за изследване на атеросклерозата и ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Руската федерация.

"Никотинът влияе на мозъка. Той предизвиква показване на нивата на хормона на щастието допамин и води до пристрастяване. Тютюнопушенето е причината 36% от населението да има миокарден инфаркт. Ако спрем да пушим до 2 години рискът за това състояние ще се сведе до това на непушачите. Ако спрем да пушим се намаляват нивата на холестерол и високото кръвно налягане", обясни проф. Гуревич.

Той обясни, че електронните цигари са проектирани за доставянето на никотин до мозъка. Предимствата от това са, че този начин на пушене носи минимални вреди на здравето, отказването от обикновените цигари е по-лесно, намалява се и употребата на цигари, освен това имаме и регулация.

Изводите от изследването на FDA показват, че системите за нагряване на тютюн са по-безопасни и ефективни за намаляването на вредните вещества в организма.

За научните доказателства за намаляването на вредата от тютюнопушенето говори и проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

"Тютюнопушенето е порок. Много е сложно да се справим с пороците и вредните навици. Запалената цигара е една ходеща колба с вещества. Тя е като химически реактор, в който вредните и потенциално вредните вещества са канцерогенни. До голяма степен тези вещества са причинени от горенето", подчерта проф. Момеков

"Тютюнопушенето е фактор за редица заболявания, като инсулти, инфаркти, ХОББ и др. Отказът от цигарите намалява риска да се разболеем от тях. Пасивните пушачи са изложени на непредизвикана агресия. Тази зависимост е изключително коварна. При опит за отказване има неуспехи", каза председателят на Българското научно дружество по фармация.

Проф. Момеков посочи какви са ползите от използването на тези устройства, алтернативи на тютюнопушенето.

"Устройствата за нагряване на тютюн поддържат по-ниска температура, аерозолът е съставен основно от вода, удоволствието е същото, както при тютюнопушенето", подчерта той.

Степента на вредност на електронните цигари е 95% по-малка от тази на традиционните горими цигари, а устройствата с нагряване на тютюн вероятно също намаляват излагането на потребителите и хората около тях на вредни вещества в сравнение с цигарите, гласят заключенията от докладите на британската здравна агенция от 2017 и 2018 г. През 2019 г. британските изследователи препоръчаха електронните цигари в съчетание с подкрепа за отказ за всички пушачи, които искат да спрат с вредния навик. В доклада си от тази година пък Агенцията казва, че алтернативните устройства за доставяне на никотин като електронните цигари могат да имат решаваща роля за намаляване на огромната здравна тежест, причинена от тютюнопушенето.

Според водещите експерти не е реалистично да очакваме Европа да е свободна от тютюнев дим до 2030 година. Всяка алтернатива на тютюна обаче може да е от помощ, когато потребителите не искат да спрат да пушат. Това е една възможност, посочва проф. Волфганг Поп.

Проф. Виктор Гуревич подчерта, че ролята на здравните власти е много важна и решителна в борбата с вредния навик. Затова трябва да използваме всяка една възможност да прекъснем този вреден навик.

На отделна медийната среща бяха представени и клинични изследвания на Филип Морис България. От резултатите става ясно, че при употребата на устройства с нагряване на тютюн от 1 до 5 дни намалява кислородния окис в кръвта на пушача, през следващите 3 месеца намалява кашлицата и се наблюдава подобрение на дишането и намаляване на холестерола, намалява оксидативния стрес в организма, подобрява се белодробната функция и здравния статус.

По данни на Евробарометър за 2020 г. в България пушат 38% от населението над 15-годишна възраст.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6950 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Инат и

2021.10.02 | 11:41

3
само инат! Така се отказват
ХХХ

2021.10.01 | 13:32

2
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

2021.10.01 | 12:05

1
Къде е тага "Платен Репортаж" ?

Добави коментар

Водещи новини