Милиони пушачи в риск заради отказа на СЗО да приеме вейпинга

  • 26 август 2021 11:26

  • 8899
  • 3
Милиони пушачи в риск заради отказа на СЗО да приеме вейпинга
© Shutterstock

СЗО води изгубена битка в погрешна война в областта на тютюнопушенето, като прилага провалени тактики и безпочвена пропаганда, написаха учени до д-р Тедрос Гебрейсус, генерален директор на СЗО.  

Всичко по темата:
Електронни цигари 28

Международната организация трябва да се съсредоточи върху истинския пробем с пушенето, а не да атакува вейпинга и другите бездимни продукти, които могат да помогнат на пушачите да намалят риска за здравето си. Писмото на експертите е по повод на крайната и консерватина политика на международната организация и публикуваните доклади срещу новите вейпинг устройства и други бездимни алтернативи на цигарите.

Подписи под писмото до глобалната организация сложиха Клайв Бейтс, бивш директор на британската организация Action on Smoking and Health (UK) заедно с Дейвид Ейбрамс и Рей Ниаура от катедрата по глобално обществено здраве на Университета на Ню Йорк, САЩ и Дейвид Суийнър от Университета на Отава, САЩ.

СЗО подкрепя неработещи мерки за спиране на пушенето и отказва да обърне внимание на убедителните научни доказателства, че вейпингът е по-малко вредна алтернатива на пушенето, се казва в писмото от 14 страници на учените. Глобалната организация не разбира този важен технологичен преход и иновациите в областта, но се опитва да ги възпре , коментират експерите и отправят препоръка: СЗО трябва да се придържа към принципа „преди всичко не вреди“ и да спре това, което прави с консервативната си политика срещу всички никотинови продукти.

Писмото получи подкрепа от видни експерти и учени от цял свят, които изразяват позициите си от „идеологическата съпротива на СЗО срещу цяла категория продукти без дим, които без никакво съмнение са с много по-малък риск от пушенето“, като шведски снус, електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн. Животът на един милиард пушачи може да бъде спасен чрез политиката за намаляване на вредата от тютюна благодарение на продуктите без дим и СЗО трябва да приеме това, заявяват експертите.

Шведски учени, като д-р Ларс Рамстрьом от Института за изследване на тютюна в Швеция, дават пример със снуса (тютюн за орална употреба), благодарение на който процента на тютюнопушене в Швеция е рекордно нисък спрямо останалите страни в ЕС. Швеция е страната в Европа с най-ниска смъртност, дължаща се на употреба на тютюн, при мъжете, според данни от доклад на СЗО.

"Пушенето убива, защото горенето убива, така както и дезинформацията. Бездимните форми за прием на никотин, като снус, устройства с нагряване на тютюн и е-цигари, са помогнали на милиони пушачи по света да спрат да пушат. Като специалист по спиране на пушенето във Франция, аз съм помогнал на стотици пушачи да спрат да пушат с помощта на никотинзаместваща терапия и електронни цигари", казва френският невролог и специалист по спиране на пушенето д-р Жак льо Уезек, от организацията за обучения и сертифициране на експерти CIMVAPE в Рен, Франция.

Експертите предупреждават за вредата от дезинформацията по отношение на основната вреда от тютюнопушенето, а именно горенето на тютюна. Бездимните продукти като е-цигари и устройства за нагряване на тютюн осигуряват търсения от пушачите никотин, но с намалена концентрация на вредни вещества. "Сега хората пушат заради никотина, но умират заради непреклонността на опонентите на подхода за намаляване на вредата от него. Вейпингът вече е не просто най-популярната в света форма на отказ от пушене, той е и най-ефективната такава“, казва в защита на електронните цигари д-р Алекс Уодак, директор на Асоциацията за намаляване на вредата от тютюна в Австралия.

"Когато пушачите преминават на електронни цигари, те приемат същото количество никотин, но приемът на токсични вещества, които са основната причина за здравните рискове от пушенето, почти напълно отсъства. И въпреки това, отново и отново и в пълно противоречие със своята мисия за опазване на общественото здраве, Световната здравна организация погрешно подтиква регулаторните органи да не допускат такова преминаване и разубеждава пушачите да не правят подобни опити", заявява британският лекар проф. Питър Хайек от Университетската болница на Лондон „Куин Мери“.

"СЗО трябва веднага да спре и да преосмисли позицията си. Вместо да се противопоставя на иновации като електронни цигари и да беснее срещу тютюневата индустрия, нейн стопроцентов приоритет трябва да бъде това да помогне на хората да спрат да пушат, като използват методите, които работят. За милиони хора такива методи са вейпингът и другите бездимни продукти", заявява бившият директор на организацията „Action on Smoking and Health“ във Великобритания Клайв Бейтс по повод на консервативната политика на организацията, неприемаща наличните научни данни зад бездимните алтернативи.

Намаляване на вредата от тютюна – пътят към свят без дим

"Подходът, основан на научни доказателства, изисква намаляването на вредата от тютюна да стане част от всеобхватна стратегия за изграждане на един свят без дим. Общественото здраве предполага да се опитваме да намалим вредностите от удоволствията, а не да съдим хората за тяхното поведение. Една внимателно регулирана среда, която насърчава пушачите да използват никотинови изделия с намален риск, е историческа възможност да оставим пушенето в миналото", категоричен е гръцкият кардиолог д-р Константинос Фарсалинос, преподавател в Катедрата по фармация към Университета на Патрас, Гърция.

"Вейпинг продуктите и снусът вероятно са най-голямото постижение на настъпващия век в областта на здравето и могат да спасят близо един милиард живота. СЗО трябва да се възползва от тази възможност, а не да блокира иновациите", казва д-р Дейвид Нът, преподавател по невропсихофармакология в британския университет Импириъл Колидж Лондон.

Последвайте канала на

Novini.bg
8899 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.26 | 13:36

2
Пушаческата индустрия плаща от десетилетия за такава лъжлива пропаганда.
Димитър

2021.08.26 | 18:59

3
Пушаческата индустрия няма нищо общо с тези продукти и в продължение на десетилетие се опитва да компрометира вейпинга. От скоро започнаха да се замислят обаче, дали не е по-добре да се присъединят към по-малко вредната алтернатива със собствен продукт, от колкото да се мъчат да отлагат неизбежното.

2021.08.26 | 12:20

1
Кво му пишете на тоя съден за геноцид в държавата си бе, не виждате ли че той слугува на световния елит за да се провеждо сегашния цирк с надеждата коминтерна (глобалисти си казват сега) най-после след 150 години да успее със световно правителство и световна диктатура

Добави коментар

Водещи новини