EMA и ECDC препоръчаха неваксинираните хора да се имунизират

  • 24 септември 2021 12:29

  • 16390
  • 4
EMA и ECDC препоръчаха неваксинираните хора да се имунизират
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс особено сега, когато се увеличава разпространението на Делта варианта на SARS-CoV-2.

Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС/ЕИП ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително от варианти като Делта, съобщиха от здравното министерство. 

Трябва ли да се ваксинирам срещу COVID-19?

Най-високото нивото на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина.

Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания.

Разпространяваната в общественото пространство невярна информация за ваксините подкопава доверието в имунизационния процес. Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни.

Достоверни източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н.

Информация за ваксините срещу коронавируса:

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?

Какви са страничните ефекти при ваксините?

COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?

МИТОВЕ vs ИСТИНА: Ваксините срещу COVID-19

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ето какво трябва да знаем преди и след ваксинацията срещу COVID-19

Колко време ще бъдем защитени при ваксинация и колко след преболедуване?

Какво влияние имат новите варианти на COVID върху ефикасността на ваксините?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
16390 4

Коментари 4

Добави коментар
Анти-ковидфашизъм

2021.09.24 | 18:15

4
Я си еб...те пу.....та майчина бе олигофрени.Те ша ми дават наклон на живота.Ако се наложат още малко тея пумии наречени ваксини си хващам адвокат имам доста събрани доказателства какви ги вършат родните лекари убийци.
И

2021.09.24 | 12:54

1
Отдавна ме мъчи един въпрос, кикимората от видеото кога точно лекува?! Кога намира време, да му се не види, като се има предвид, че не излиза от студиата на телевизиите!

2021.09.24 | 12:58

3
а, баш!

2021.09.24 | 12:57

2
ЕЕЕ, щом това са достоверните източници, веднага се затичвам да ме боцкат!

Добави коментар

Водещи новини