Учител от Плевен е под карантина след един положителен и три отрицателни теста

  • 20 септември 2021 08:25

  • 1477
  • 6
Учител от Плевен е под карантина след един положителен и три отрицателни теста
© gettyimages

Учител от Плевен е под карантина след един положителен бърз антигенен тест и три отрицателни – два бързи антигенни теста и един PCR тест. Той е част от група учители, които са си направили бърз тест пред РЗИ преди първия учебен ден.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27275

Тестът ми беше взет в 10 часа, а резултатите ми бяха обявени в 16 часа. Нямам абсолютно никакви симптоми. След първия тест отидох при личния си лекар и си направих още един. Той показа първия отрицателен резултат. Съпругата ми ме посъветва да ида в лицензирана лаборатория, от където направеният тест също е отрицателен”, разказва Николай Стоев.

Мъжът няма документ от РЗИ, че е с положителна проба. Когато отива на място, за да изясни ситуацията, учителят е нахокан, извикана е и полиция.

Под 1% учители са под карантина заради COVID-19 в страната

„Казаха ми, че нямам право да си правя никакви тестове, при положение, че първият ми тест е положителен. PCR тестът ми е от 16 септември, който също е отрицателен. Оказва се, че съм вписан в списъка за карантинирани не на 14 септември, а четири дни по-късно. В същото време, ден по-рано вписват моята съпруга, която въобще не е ходила на тестове”, добави още Николай Стоев.

„Той показва положителен резултат на теста, който се вкарва в националната система. Според една заповед от декември месец равнозначността от PCR тест и от антигенен тест се приравнява. Имат еднаква стойност. Друго писмо на доц. Ангел Кунчев и Министерството на здравеопазването гласи, че карантината не може да бъде прекратявана, независимо от последващите тестове, колкото и да са на брой, какъвто и да е резултатът. Това е законовото основание за това да не може да му бъде прекратена карантината”, обясни главният инспектор в отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Плевен д-р Николай Деков.

Според него е възможно и двата резултата да са верни, тъй като вирусът е подвижен и се премества от носа през носоглътката до долните дихателни пътища. 

"Ако първият тест е направен, когато вирусът е в носоглътката, тогава той е с положителен резултат. След няколко часа този вирус вече може да не е там, може да е слязъл в белите дробове. Ако в този момент направи тест, то тогава резултатът може да е отрицателен. Щом е показал положителен резултат от тест, значи в него има вирус. Субективно е дали той е болен ,тъй като при Делта варианта почти половината от случаите протичат без симтоми", обясни д-р Деков. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27275

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
1477 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.20 | 13:23

6
Действия в защита на живота и здравето на хората са повече от законни. Отровите, наречени "в.ксини", трябва незабавно да се забранят, защото убиват българския народ. Сатанистите, които позволяват отровите и "К.вид" лъжата на територията на България, трябва да бъдат тикнати в затворите и съдени за геноцид и национално предателство.
а

2021.09.20 | 10:16

5
Под карантина си поставен след като се подпишеш на бланката където си казваш и адреса за карантината
Д-Р Ох боли

2021.09.20 | 10:08

4
боже разбирам това да го каже някой работник ама учен човек да се излага , като слезе надолу вируса няма как да се хване с бъркане в носа

2021.09.20 | 09:23

2
Няма здрави, има недостатъчно тествани

2021.09.20 | 10:07

3
Хахах :)))

2021.09.20 | 09:18

1
Тестовете са фалшиви, не го ли разбрахте това нещо. Кога са ви правили генетичен тест за вирус или антигенен на хартийка?

Добави коментар

Водещи новини