Код здраве: За живота след среща с овариалния карцином

  • 18 септември 2021 15:51

  • 1230
  • 0
©

Всяка година през септември отбелязваме Месеца за борба с рака на яйчниците.

Посредством различни инициативи и изяви се повишава информираността за болестта, като се постави акцент върху рисковите фактори, симптомите и важността на ранната диагностика. И съвсем не е случайно, че специалисти и медии обръщат толкова голямо внимание на всичко това. Ракът на яйчниците, познат още като овариален карцином, е седмият най-разпространен рак при нежния пол в света. У нас той е на шесто място сред злокачествените заболявания. Европа е сред регионите с най-много нови случаи на овариален карцином. Около 800 българки годишно чуват за първи път диагнозата. Според различни изчисления до 2035 г.  новите случаи на оварилен карцином на годишна база ще се увеличат с над 50 на сто.

За диагностицирането и начините на лечение, но и с особен акцент върху живота след това, днес в „Код здраве” Радина Василева разговаря с д-р Марчела Колева от МБАЛ Света София, която е специалист онколог в София с над 28 години медицински опит.

Но откъде да започнем, за да намалим максимално риска от това да влезем в тази статистика? Отговорът на специалиста е прост: от профилактичните прегледи. Д-р Колева припомня, че поне 2 пъти годишно е редно да правим базисните изследвания на кръв и урина, за които личният лекар отговаря. Освен тях, разбира се, не трябва да се пропуска посещението при гинеколога, което е достатъчно да бъде отново само два пъти годишно. Именно той е специалистът, който първи да разпознае част от издайниците на овариалния карцином. На помощ му идва ехографското изследване, което се прави както външно, така и със специален малък уред вътрешно, вагинално. Нито едното, нито другото предизвикват дискомфорт или болка. Защо тогава тези на пръв поглед елементарни, но всъщност ключови, изследвания масово се неглижират -  „Българската жена по принцип се срамува да отиде на гинеколог и на мамолог. Почти не познавам семейство у нас, в което да няма поне един с онкологично заболяване, независимо какво. А това е от особено рисковите фактори – когато говорим за овариален карцином, трябва да се има предвид дали някой по права линия, независимо дали от рода на майката или на бащата на пациента, е имал карцином на яйчниците или на матката. И ако е така, не е най-разумното човек да си заравя главата в пясъка. Доколкото знам, у нас има само разбит асфалт, не и пясък“, отбелязва д-р Колева.  

Освен фактор наследственост, оказва се, не по-малко значим, е стресът. „Повечето ни пациенти, които са преминали оперативното си лечение, или са в по-напреднал стадий, накрая си дават сметка и ни споделят, че някъде назад във времето са преминали през по-голям стрес, който не са могли да отработят. Затова психичното здраве е много важно!“, обръща внимание на проблема д-р Колева.

Начините за лечение са различни и индивидуални. При някои от тях дори може да бъде запазен фертилитетът, като обаче има особености, които да бъдат изпълнени преди първите опити за бебе. Освен за тях, във видеото ще получите отговори и на други важни въпроси - какво да правим след като сме преминали терапиите и първоначалния шок, кои са храните, които д-р Колева препоръчва да отпаднат от менюто и на кои да наблегнем, както и по какъв начин да поддържаме тонуса си.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Марчела Колева е специалист онколог в София с над 28 години медицински опит. Извършва лекарствено лечение на солидни тумори, включително редки локализации, комплексна оценка на състоянието на пациента и степента на разпространение на злокачественото заболяване. Консултира относно последователност на лечебните процедури, продължителност на лечението, възможности за включване в международни програми, режим на хранене и двигателна натовареност, насоки за генетична консултация, препоръки за превенция. Завършва Медицински университет София през 1992 г. и има придобити специалности Вътрешни болести и Медицинска онкология. Специализирала е във водещи институти по Онкология в България Австрия, Испания, Обединеното кралство.

Д-р Колева е съосновател и председател на етична комисия към клуб Млад онколог; Председател на управителен съвет на Сдружение по интервенционална онкология и член на Източно европейски професионални сдружения, Европейска асоциация по онкология, Американска онкологична общност.

Автор и изпълнител е на програма за рехабилитация на пациенти с онкологични заболявания "Виктория" и е един от основателите на системно преподаване на Медицинска онкология в хорариум на студенти по медицина към ВМА София. Автор е на статии за лечение на солидни тумори, ръководства и учебници по онкология. От 2012 г. до 2013 г. работи в МБАЛ Сердика в отделение по Медицинска онкология. До 2018 г. е завеждащ на отделението по Медицинска онкология в УМБАЛ "ИСУЛ - Царица Йоанна". Практикува в МБАЛ Света София. Към момента е част и от екипа специалисти на ДКЦ Неоклиник София.

Последвайте канала на

Novini.bg
1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини