Как животът на близо 2 милиона пушачи в САЩ може да бъде спасен?

  • 23 август 2021 08:56

  • 8394
  • 0
Как животът на близо 2 милиона пушачи в САЩ може да бъде спасен?
© Shutterstock

Резултати от ново проучване в САЩ допълват все по-големия брой доказателства за здравните ползи от преминаването на пушачите на вейпинг продукти, които стават все по-популярни в редица държави като по-добра алтернатива на традиционните цигари.

Всичко по темата:
Електронни цигари 28

Според новото изследване при запазване на настоящата тенденция на употреба на електронни цигари с никотин вместо традиционни горими цигари, ще бъде предотвратена преждевременната смърт на 1.8 милиона души и за период от 47 години продължителността на живота ще бъде удължена с 38.9 милиона години.

Проучването е публикувано в специализирания журнал „Population Health Metrics“ и е проведено от изследователи от Многопрофилния онкологичен център „Ломбарди“ към Университета „Джорджтаун“в САЩ, Факултета по обществено здраве на Йейлския университет и Катедрата по епидемиология на Университета на Мичиган, САЩ. Изследователската работа е финансирана от Националния институт за изследване на рака и Центъра за тютюневи изделия на Американската агенция по храни и лекарства – FDA.

В проучването учените изследват „смъртните случаи, дължащи се на пушенето, и загубените години от живота“ при сценарий, в който определен процент пушачи, изчислен на база данните за САЩ, употребяват електронни цигари с никотин и при сценарий, в който не се употребяват такива продукти. Моделът е наречен Модел за пушене и вейпинг (Smoking and Vaping Model (SAVM)) и е преминал обстоен анализ за чувствителност.

Всъщност, в проучването са цитирани многобройни независими изследвания относно ефективността от преминаването на пушачите на електронни цигари с никотин с цел спиране на пушенето и здравните ползи от това, предвид че продуктите доставят само малка част от токсичните вещества в сравнение с дима от традиционните цигари.   

Когато пушачите преминават на вейпинг, те приемат същото количество никотин, но приемът на токсични вещества, които са причина за основните здравни рискове от пушенето, почти напълно отсъства. „Нискорисковите алтернативи на пушенето са най-добрата възможност, която някога ще имаме, за премахване на заболяванията и смъртните случаи, свързани с пушенето“, е позицията на проф.Питър Хайек  от Университетска болница на Лондон „Куин Мери“.

„Вейпингът и снусът вероятно са най-голямото постижение на настъпващия век в областта на здравето и могат да спасят близо един милиард живота“, заявява и д-р Дейвид Нът, от британския университет Импириъл Колидж Лондон .

Блокирането на животоспасяващ изход за пушачите, какъвто са снусът и електронните цигари, е като да затвориш вратата към пожарния изход, защото стълбите може да са много хлъзгави, коментира и Карл И Лунд от Норвежки институт за обществено здраве.

Една внимателно регулирана среда, която насърчава пушачите да използват никотинови изделия с намален риск, е историческа възможност да оставим пушенето в миналото, коментира проф.Константинос Фарсалинос, от Катедрата по фармация в Университета на Патрас, Гърция, по повод на необходимата регулация на бездимните алтернативи.

„С други думи, не забраняваме употребата на уиски от пълнолетни в баровете, защото това може да нанесе вреди на децата в детската градина, както и не забраняваме прахосмукачките вкъщи, защото дете може да се нарани от машината, просто включваме препоръки за разумна употреба. Защо при вейпинга нещата трябва да са различни?“, заявява Д-р Роберто Аусман от Националния автономен университет на Мексико (UNAM) по повод на забраните на електронни цигари в някои страни.

Последвайте канала на

Novini.bg
8394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини